Friday, December 25, 2009

Puisi: Kezaliman Kegelapan

Kezaliman Kegelapan

Di saat kau hadir memancarkan kegelapan

Saat itulah semua sanubari ketakutan

Cahaya bergemerlapan bertukar cahaya kezaliman

Puing-puing jatuh berkeliaran bersangkakan

Adanya fitnah dan mengadu domba jadi sandaran


Tatkala kejernihan keimanan dan ketaqwaan

Sudah lama hilang meninggalkan seorang insan

Tiada harapan kecuali keinsafan

Menjadi wahdah pemangkin kehidupan


Peluru berkejaran di sana sini

Bagaikan paku di ketuk tukul

Kemahuan menzalimi diri sendiri

Menjadi intipati sanubari


Hilangnya kemanisan madu terus di rasai

Hilangnya ibu dari seorang anak yang di cintai

Terputusnya saraf-saraf dari kekuatan tali

Semuanya habis terbakar menjadi

Sebuah kezaliman kegelapan yang mengepung duniawi.


Muhammad Nu’aim Bin Md Isa

Kampung Makam,Kota Tinggi,Johor.

21 Dis 2009,4.01 pm

Wednesday, November 25, 2009

Al-Quran dan Astronomi Part 2

Sejumlah penemuan yang dicapai dalam pengkajian ini telah semakin memperkokoh teori Big Bang. Dr. Cannon mengatakan bahwa penelitian tersebut menambah bukti yang sangat kuat bagi teori Big Bang tentang asal usul alam semesta dan menegaskan dukungan itu dalam perkataan berikut ini:

"Kita telah mengetahui sejak lama bahwa teori terbaik bagi [asal usul] alam semesta adalah Big Bang -- bahwa alam semesta terbentuk melalui suatu ledakan raksasa pada satu ruang teramat kecil dan sejak itu mengembang secara terus-menerus."

Dalam sebuah ulasan tentang penelitian tersebut, Sir Martin Rees, ahli astronomi terkenal dari Universitas Cambridge, mengatakan bahwa meskipun menggunakan teknik-teknik statistik dan pengamatan yang berbeda, kelompok-kelompok tersebut telah sampai pada satu kesimpulan yang sama, dan ia menganggap hal ini sebagai sebuah petunjuk akan kebenaran hasilnya.


Physicsweb.org, salah satu situs ilmu-ilmu fisika terpenting di Internet, memberi tanggapan bahwa pengkajian-pengkajian tersebut "memberikan bukti lebih lanjut bagi teori dasar Big Bang dengan tambahan model pengembangan alam semesta."


Berkat ilmu pengetahuan modern yang memungkinkan pengamatan radiasi latar alam semesta dan benda-benda langit, para ilmuwan memperoleh pemahaman bahwa alam semesta memiliki suatu permulaan (Big Bang) dan kemudian mengalami perluasan (Pengembangan). Akan tetapi, pengetahuan mendasar ini sama sekali bukanlah hal baru bagi umat manusia. Di dalam Al Qur'an semenjak 1.400 tahun terakhir umat manusia telah mengetahui dua fakta ini, yang hanya mampu diketahui para ilmuwan di dalam mahaluasnya ruang angkasa di abad ke-20.


Dua Informasi Penting mengenai Model Baku Pembentukan Alam Semesta disebutkan di dalam Al Qur'an


Di dalam Al Qur'an, dan di dalam Taurat dan Injil yang isinya telah mengalami perubahan setelah diwahyukannya, Allah telah mewahyukan bahwa alam semesta dan seluruh materi diciptakan dari ketiadaan; di dalam Al Qur'an, satu-satunya naskah yang belum mengalami perubahan, Dia memfirmankan satu rahasia menakjubkan yang lain: alam semesta tengah mengalami pengembangan.


Pembentukan alam semesta menjadi "ada" dari "ketiadaan" diberitakan di dalam Al Qur'an sebagaimana berikut:


Dia Pencipta langit dan bumi. (QS. Al An'aam, 6:101)


Mengembangnya alam semesta, salah satu di antara bidang-bidang utama penelitian ilmu pengetahuan modern, diwahyukan dalam ayat ini:


Dan langit itu Kami bangun dengan kekuasaan (Kami) dan sesungguhnya Kami benar-benar meluaskannya. (QS. Adz Dzaariyaat, 51:47)


Sebagaimana telah kita pahami, dua bagian penting dari penjelasan yang menjadi rujukan tentang asal usul alam semesta, yakni Big Bang dan Mengembangnya alam semesta, diberitakan dalam Al Qur'an di masa ketika sarana pengamatan astronomi masih sangat terbatas. Hal ini memperlihatkan bukti nyata bahwa Al Qur'an telah diwahyukan oleh Allah. Penemuan-penemuan ilmu pengetahuan terkini sepenuhnya cocok dengan apa yang diberitakan di dalam Al Qur'an, dan pengkajian-pengkajian terakhir ini sekali lagi mengarahkan perhatian kepada kesesuaian yang erat ini.

Wallahu'alam. (Continue)








Tuesday, October 27, 2009

The Protocols of the Elder of Zion



Pengenalan kepada mereka yang tidak tahu apa itu The Protocols of the Elders of Zion.Kononnya protokol ini ditulis sebagai peraturan yang harus diikuti oleh orang Yahudi. Mempunyai 24 perkara atau disebut 24 protokol(Tapi buat masa ini ada 22 perkara,lagi 2 perkara entah hilang di mana).Saya pun tak tahu sangat pasal benda ni. tapi lepas baca emel mengenai benda ni saya tertarik untuk publish kat sini.Tajuk Siapa Yahudi yang saya jadikan bahan kerja kursus untuk subjek TITAS di bawah naungan Encik Sarip Adul ternyata tidak mensia-siakan harapan saya untuk mengetahui dengan lebih lanjut lagi tentang bangsa yang agak kejam seperti bangsa Scythians yang merujuk kepada Yakjuj dan Makjuj.Dan kupasan yang agak menarik jika kita melihat pada protokol-protokol ini..Anda nak tahu sejauh mana kebenarannya? Sama-sama kita menilai.Antara nama lain bagi The Protocols of the Elders of Zion adalah seperti berikut:—


Protocols of the wise men of Zion


Protocols of the Learned Elders of Zion


Protocols of the meetings of the learned elders of Zion


Protocols of the Meetings of the Zionist Men of Wisdom


The Illuminati Protocols


Protocols of the Sages of Zion


Protocols of Zion


The Jewish Peril


The Protocols and World Revolution


Praemonitus Praemunitus


The War Against the Kingship of Christ.


Istilah yang digunakan dalam protokol tu:—




1. Jews = Orang Yahudi2. Gentiles/Goyyim = Non - Jews


Protocol No 1


Behold the alcoholic animals, bemused with drink, the right to an immoderate use of which comes along with freedom. It is not for us and ours to walk that road. The peoples of the GENTILES are bemused with alcoholic liquors; their youth has grown stupid on classicism and from early immorality...


Ini merupakan salah satu yg terkandung dalam protokol no 1 Yahudi tidak meminum arak malah sangat-sangat melarang kaum kerabat mereka meminum arak tetapi merekalah merupakan tokey-tokey arak berjenama (Mantini, carlsberg, Jack Hunter, Heineken) untuk diminum oleh orang Gentiles.Henry Ford(bangsa Yahudi) menulis bahawa keuntungan penjualan arak mengalir dgn begitu banyaknya ke poket yahudi.Pihak yahudi menggunakan arak untuk menidakwaraskan pemikiran Gentiles supaya mereka mabuk dan tidak berfikir pasal perkara-perkara keutamaaan seperti agama, ekonomi dan ilmu.Bila fikiran tidak waras dan mabuk,maka tiada apa-apa berguna pon.Arak termaktub dalam al Quran adalah memabukkan dan haram.Lihat lah wahai saudara-saudaraku sekalian,begitu hebatnya serangan yang di lakukan oleh pihak Yahudi dalam keadaan tidak nampak tetapi nampak.
WE HAVE FOOLED, BEMUSED AND CORRUPTED THE YOUTH OF THE "GENTILES" BY REARING THEM IN PRINCIPLES AND THEORIES WHICH ARE KNOWN TO US TO BE FALSE ALTHOUGH IT IS THAT THEY HAVE BEEN INCULCATED.....
Mereka mengajar kita dengan teori yg salah dan tidak masuk akal tetapi dijadikan seolah-olah macam satu fakta yang perlu diterima.Pihak Yahudi laknat telah mengeluarkan Teori Darwin yg dipaksa kita menganutnya bagi yang mengambil Subject Genetic, Cell Biology, Molecular Biology.Teori ini dianut oleh kebanyakkan saintis genetic dan molecular biology di dunia ini(Setahu saya,si Darwin ini pernah di keluarkan dari universiti kerana pemikirannya yang di anggap sebagai bodoh,tetapi tetap bermatlamatkan supaya orang ramai menerima teorinya tersebut).Lagi satu fakta yang pihak yahudi keluarkan adalah memakan organ dalaman seperti hati baik untuk kesihatan seperti mana kita belajar dalam bab-bab pemakanan.Namun Nabi kita tidak menggalakkan kita makan organ dalaman.Ini kerana hati merupakan organ di mana segala toksin, bahan beracun dikumpulkan untuk dineutralkan.Jadi dalam hati merupakan tempat di mana kepekatan toksin paling tinggi.

(Will continue due to the lack of wireless in UMS)




Monday, October 19, 2009

Al-Quran dan Astronomi

BAHAGIAN 1: AL-QURAN DAN ASTRONOMI
PENCIPTAAN ALAM SEMESTA


Asal mula alam semesta digambarkan dalam Al Qur'an pada ayat berikut:
"Dialah pencipta langit dan bumi." (Al Qur'an, 6:101)

Keterangan yang diberikan Al Qur'an ini bersesuaian penuh dengan penemuan ilmu pengetahuan masa kini. Kesimpulan yang didapat astrofisika saat ini adalah bahwa keseluruhan alam semesta, beserta dimensi materi dan waktu, muncul menjadi ada sebagai hasil dari suatu ledakan raksasa yang tejadi dalam sekejap. Peristiwa ini, yang dikenal dengan "Big Bang", membentuk keseluruhan alam semesta sekitar 15 milyar tahun lalu. Jagat raya tercipta dari suatu ketiadaan sebagai hasil dari ledakan satu titik tunggal. Kalangan ilmuwan modern menyetujui bahwa Big Bang merupakan satu-satunya penjelasan masuk akal dan yang dapat dibuktikan mengenai asal mula alam semesta dan bagaimana alam semesta muncul menjadi ada.
Sebelum Big Bang, tak ada yang disebut sebagai materi. Dari kondisi ketiadaan, di mana materi, energi, bahkan waktu belumlah ada, dan yang hanya mampu diartikan secara metafisik, terciptalah materi, energi, dan waktu. Fakta ini, yang baru saja ditemukan ahli fisika modern, diberitakan kepada kita dalam Al Qur'an 1.400 tahun lalu.
Sensor sangat peka pada satelit ruang angkasa COBE yang diluncurkan NASA pada tahun 1992 berhasil menangkap sisa-sisa radiasi ledakan Big Bang. Penemuan ini merupakan bukti terjadinya peristiwa Big Bang, yang merupakan penjelasan ilmiah bagi fakta bahwa alam semesta diciptakan dari ketiadaan.
Ledakan Besar "Big Bang" Menggema ke Segenap Penjuru Peta Galaksi

HARUN YAHYA

Melalui dua proyek besar pemetaan galaksi yang dilakukan hingga kini, para ilmuwan telah membuat penemuan yang memberikan dukungan sangat penting bagi teori "Big Bang". Hasil penelitian tersebut disampaikan pada pertemuan musim dingin American Astronomical Society.
Luasnya penyebaran galaksi-galaksi dinilai oleh para astrofisikawan sebagai salah satu warisan terpenting dari tahap-tahap awal alam semesta yang masih ada hingga saat ini. Oleh karenanya, adalah mungkin untuk mengacu pada informasi tentang penyebaran dan letak galaksi-galaksi sebagai "sebuah jendela yang membuka pengetahuan tentang sejarah alam semesta."

Dalam penelitian mereka yang berlangsung beberapa tahun, dua kelompok peneliti yang berbeda, yang terdiri dari ilmuwan Inggris, Australia dan Amerika, berhasil membuat peta tiga dimensi dari sekitar 266.000 galaksi. Para ilmuwan tersebut membandingkan data tentang penyebaran galaksi yang mereka kumpulkan dengan data dari Cosmic Background Radiation [Radiasi Latar Alam Semesta] yang dipancarkan ke segenap penjuru alam semesta, dan membuat penemuan penting berkenaan dengan asal usul galaksi-galaksi.

Para peneliti yang mengkaji data tersebut menyimpulkan bahwa galaksi-galaksi terbentuk pada materi yang terbentuk 350.000 tahun setelah peristiwa Big Bang, di mana materi ini saling bertemu dan mengumpul, dan kemudian mendapatkan bentuknya akibat pengaruh gaya gravitasi.

Penemuan tersebut membenarkan teori Big Bang, yang menyatakan bahwa jagat raya berawal dari ledakan satu titik tunggal bervolume nol dan berkerapatan tak terhingga yang terjadi sekitar 14 miliar tahun lalu. Teori ini terus-menerus dibuktikan kebenarannya melalui sejumlah pengkajian yang terdiri dari puluhan tahun pengamatan astronomi, dan berdiri tegar tak terkalahkan di atas pijakan yang teramat kokoh. Big Bang diterima oleh sebagian besar astrofisikawan masa kini, dan menjadi bukti ilmiah yang membenarkan kenyataan bahwa Allah telah menciptakan alam semesta dari ketiadaan.


Dalam penelitiannya selama sepuluh tahun, Observatorium Anglo-Australia di negara bagian New South Wales, Australia, menentukan letak 221.000 galaksi di jagat raya dengan menggunakan teknik pemetaan tiga dimensi. Pemetaan ini, yang dilakukan dengan bantuan teleskop bergaris tengah 3,9 meter pada menara observatorium itu, hampir sepuluh kali lebih besar dari penelitian serupa sebelumnya.

Di bawah pimpinan Dr. Matthew Colless, kepala observatorium tersebut, kelompok ilmuwan ini pertama-tama menentukan letak dan jarak antar-galaksi. Lalu mereka membuat model penyebaran galaksi-galaksi dan mempelajari variasi-variasi teramat kecil dalam model ini secara amat rinci. Para ilmuwan tersebut mengajukan hasil penelitian mereka untuk diterbitkan dalam jurnal Monthly Notices of the Royal Astronomical Society [Warta Bulanan Masyarakat Astronomi Kerajaan].

Dalam pengkajian serupa yang dilakukan oleh Observatorium Apache Point di New Mexico, Amerika Serikat, letak dari sekitar 46.000 galaksi di wilayah lain dari jagat raya juga dipetakan dengan cara serupa dan penyebarannya diteliti. Penelitian ini, yang menggunakan teleskop Sloan bergaris tengah 2,5 meter, diketuai oleh Daniel Eisenstein dari Universitas Arizona, dan akan diterbitkan dalam Astrophysical Journal [Jurnal Astrofisika]. (2)

Hasil yang dicapai oleh dua kelompok peneliti ini diumumkan dalam pertemuan musim dingin American Astronomical Society [Masyarakat Astronomi Amerika] di San Diego, California, Amerika Serikat pada tanggal 11 Januari 2005.

(Di petik dari http://harunyahya.com )

Saturday, October 3, 2009

Kelas Agama

Pertama

Saya ingin mengucapkan tahniah dan berjuta-juta syabas kepada sahabat saya yang juga merupakan rakan seprogram Geologi saya,Jubair bin Juhinin yang telah johan dalam Majlis Tilawah Al-Quran yang julung-julung kali di adakan pada malam tadi.

Kedua

Setiap hari Sabtu pada jam 8 pagi,akan di adakan kelas bimbingan agama oleh Ustaz Hanif bertempat di Masjid UMS.

Jadi,sokongan dan kehadiran anda semua bagi mahasiswa UMS amat di alu-alukan.

Friday, September 25, 2009

Projek Cerpen Nuisza Nokotta 2010

Projek kali ini lebih kepada mega-performance,yakni memerlukan gandingan beberapa muka lama dan baru serta senior dan junior.hehe

Sempena Projek Cerpen Nuisza atau di khaskan : Pro-pen 2010,nama nuisza tidak lagi akan di gandingkan dengan asalnya,iaitu NUAIM NUISZA,tetapi akan di gandingkan dengan nama NUISZA NOKOTTA hanya untuk tahun 2010 sahaja.

Nokotta di ambil dari kata dalam bahasa jepun yang selalu di pakai oleh orang sumo Jepun yang membawa maksud:'tiada kejayaan melainkan dengan usaha dan tidak mudah berputus asa'.
Selain itu,saya nak buat projek ini bukan kerana ingin mendapatkan nama or kepopulariti semata-mata,tetapi saya buat cerpen ini hanya kerana ingin mendapatkan kepuasan sehingga saya habis berhempas pulas dan usaha untuk memberikan apa yang terbaik daripada saya.
Jadi,saya harap cerpen ini memberikan kepuasan kepada saya dan kepada anda semua.
Kata orang Sabah: OK bah!
:)

Salam Aidilfitri

Hari raya Aidilfitri pada tahun ini,amat memberangsangkan tetapi bagi saya,raya tahun ini amat singkat sebab dapat raya selama 9 hari sahaja :(

Tapi yang amat menggelikan hati saya,walaupun saya sudah masuk alam universiti yang serba salah ini,tapi saya dapat juga banyak duit raya.hehe

Komen: Kepada kawan-kawan sebaya saya,jangan jeles kenapa saya dapat banyak duit raya,hehe

Tidak lupa kepada abang typeace,insya-Allah lain kali kita berjumpa lagi di Johor.Hari tuh,saya masih lagi beraya di johor kat kampung Kurnia,JB,tapi lambat sikit bagitahunya,sorry for all this mistakes.Next raya,I'll see you in front of me.hehe
Gambar ini di ambil sekitar saya berada di Rumah arwah Pak Din,Taman Pelangi,Johor Bahru,Johor.

Nuisza dengan 'baby' nya~hanna ke anna,ntah la,aku lupa nama budak ni.hehe(bila masa pula aku kahwin ni,adoii)





Siapa sebelah nuisza tu?

Abatuk panggilan atuk untuk orang Johor,special sikit) dengan sepupu sebaya aku,farah(no. telefon dia 0123456789,tekan-tekan tak dapat,kah3)


Dari kanan:maktok,abah dengan Pak Awin

Monday, September 7, 2009

Mother:Fil Qalbi

Tanggal 3 September 2009 bersamaan 13 Ramadhaan 1430 H pada hari Khamis malam Jumaat,antara jam 5.00-5.10 petang,bondaku telah pulang kerahmatullah kerana penyakit kanser tahap 4.



Semoga bulan Ramadhan yang penuh barakah ini,menjadi titik permulaan saya memulakan hidup saya dengan ketiadaan bonda di sisiku,yang merupakan ibuku yang pertama dan terakhir dalam hidupku.Semoga pemergiannya menjadi pembakar semangat kepadaku untuk terus bertahan,bersabar,tabah dan berkorban hidup untuk meneruskan perjalanan bagaikan seorang musafir yang sedang dalam perjalanan dalam sebuah padang pasir yang kering kontang yang penuh dengan cabaran,begitulah seadanya.


Namun,hakikatnya hidup mesti di teruskan.Ku akan mendoakannya setiap hari,setiap waktu dan setiap masa.



Moga doaku dimaqbulkan olehNya.Amin.



Semoga rohnya dicucuri rahmat olehNya pada bulan penuh barakah ini.



Monday, August 24, 2009

Ramadhaan

Ramadhan
Bulan yang penuh dengan pengorbanan
Bulan yang banyak dengan dugaan
Bulan di turunnya Al-Quran
Bulan syaitan di’lokap’kan
Malam lailatul Qadar yang di nanti-nantikan
Hanya kepada orang yang beriman
Dengan penuh pengharapan
Akan mencapai kecemerlangan


Ramadhan
Kedatanganmu penuh barakah
Setiap dugaan yang penuh hikmah
Dan setiap detik yang berguna
Di gunakan dengan sebaiknya

Ramadhan
Ku merindui kedatanganmu
Masa mencerna dosa-dosaku
Setahun yang telah berlalu
Telah banyak melanggar perintahMu
Ku memohon padaMu
Agar di terima amalan-amalanku

Ramadhan
Ku harap ramadhan kali ini
Lebih baik daripada Ramadhan yang lepas
Dan dapat menjauhi perkara yang largha
Atau perkara yang bermaksiat dan seumpamanya
Moga diri ini diberkati olehNya
Dan dilimpahi dengan rahmatNya
Supaya tergolong dengan orang-orang yang bertaqwa

Ramadhan
Kali ini kedatanganmu
Tidak akan ku persiakan setiap waktu
Kerana kesyukuran yang menyelinap dalam diriku
Kerana Allah, aku bertemu dengan Ramadhan yang ditunggu-tunggu


Nuisza
UMS Kota Kinabalu
8/23/2009 (2 Ramadhaan 1430) : 2.14 am

Wednesday, August 19, 2009

Saya Mestilah Muslim di Sudut Ibadah

Pengenalan
Ibadah itu terbahagi kepada dua paradox:
1)Ibadah Khusus
2)Ibadah Am

Ibadah adalah merupakan puncak(kemuncak,respon,keinginan) bagi mematuhi kepatuhan dan kerendahan kepada Allah SWT.

Ibadah ini juga di tafsirkan sebagai sesuatu yang menaiki di mana ia bermula dari saat anak tangga pertatehan di antara kita dengan Allah.

Ibadah juga bermaksud mengabdikan diri kepada Allah dengan bertujuan mematuhi segala perintah dan menjauhi larangan-Nya demi mencari keredhaan-Nya.


Terjemahan:Tidak aku(Allah) jadikan jins dan manusia kecuali untuk mengabdikan diri kepada aku

Say (O Muhammad SAW): "Verily, my Salat (prayer), my sacrifice, my living, and my dying are for Allah, the Lord of the 'Alamin (mankind, jinns and all that exists).

Apa yang kita kena faham tentang Ibadah?Are you really understand about this?

1)Memastikan ibadah mempunyai hubungan dengan Allah

Dalam hal ini,Sheikh Fathi Yakan mengulaskan tentang perasaan ‘ihsan’ yang patut kita develop dari hati masing-masing.

Ya,anda mesti tahu tentang ihsan,dari kata dasar madi yang bermaksud baik,tetapi berdasarkan salah satu hadits Rasulullah SAW dalam hadis 40 karya Imam Nawawi,ihsan disini bermaksud:

Menyembah Allah seolah-olah kita melihatnya,dan jika tidak,seolah-olah Allah melihat kita.

2)Melakukan ibadah dengan khushu’

Setiap perbuatan ada ganjarannya,sama ada yang baik atau yang buruk,semua ada balasannya tidak kira sesiapa yang pembuatnya.

Nowadays,too many people search for duniawi without the presence of intention (or niat).
Many deeds used not for good products,so,no quality are formed.Niat is very main important deeds that must be appy by all the muslims.There is no other excuse to escape it.

For muslims,set your goals in all your deeds.But,what is your goal?Success? Mumtaz? Or fail and dhoif?

Yes to all,but the main point that is the intention for getting His Blessing or known as ‘mardhatillah’.

This is the proper job for you muslims.

Good job.

Absolute.

Perfect.

Be serious for this intention.Search for His Blessing.

Nabi bersabda:Berapa ramai yang mengerjakan solat,tetapi habuan yang dapat hanyalah penat dan letih
(Riwayat an-Nasa’ie)

So muslimun,do you get what have been said by our Prophet? Like a dust,maybe will be very bad from this.Beware!
Ikhlas the main reason for you to achieve what do you have been targeted.

3)Beribadah dalam keadaan hati saya merasai kehadiran Allah,membuang dan melupakan dunia serta hiruk pikuknya.

Sebahagian ulama berkata seperti ini:solat itu adalah urusan akhirat,barangsiapa telah mengerjakannya maka bererti kamu telah keluar dari dunia
Ni sebahagian daripada ilmu tasauf.

Hasan al-Basri pon telah berkata:setiap solat yang tidak disertai dengan kehadiran hati(niat yang betul) maka ia telah berada serta hamper kepada seksaan.

4)Beribadah dalam keadaan sentiasa ingin menambahkannya.

Beribadah bagi orang yang khushu’ bagaikan ingin menambahkannya,seringkali merasa diri tidak puas,dan sentiasa ingin men-topup dengan harapan untuk mencari keredhaan Allah.
So,how?Buatlah amal ibadah-ibadah sunat,berpuasa sunat ka,banyakkan solat sunat rawatib ka dan bla-bla(banyak boleh buat bah)

5)Mendirikan solat malam atau qiyammullail

Latih diri dengan sentiasa bangun malam,tidak kira dengan apa cara sekalipun sehingga diri sudah biasa dengan keadaan tersebut.

Be strong muslims for qiyam,nothing is impossible to do.Get your bless by turning up your qiyam everyday, and with good intention please!

Sebab qiyam ini adalah salah satu sumber kekuatan yang memantapkan iman seseorang.Siapa yang buat,maka dia yang dapat apa yang dia buat.

They used to sleep but little by night [invoking their Lord (Allah) and praying, with fear and hope].


And in the hours before dawn, they were (found) asking (Allah) for forgiveness,

6)Meluangkan masa dengan secukupnya dengan mentadabbur Al-Quran dan menghayati maksudnya terutama di waktu Dhuha.


Perform As¬Salat (Iqamat-as-Salat) from mid-day till the darkness of the night (i.e. the Zuhr, 'Asr, Maghrib, and 'Isha' prayers), and recite the Quran in the early dawn (i.e. the morning prayer). Verily, the recitation of the Quran in the early dawn is ever witnessed (attended by the angels in charge of mankind of the day and the night).

7)Berdoa setiap masa

Doa adalah salah satu ibadah yang menjadi perantaraan kita dengan Allah SWT dalam setiap urusan kehidupan.
Fathi Yakan berkata:Kerana doa adalah otak bagi segala ibadah.
Terdapat 26 jenis doa yang ma’thur yang selalu di baca oleh Rasulullah SAW(ada dalam hadis 40 karya Imam Nawawi,aku tak hafal pun)
Doa itu adalah senjata bagi orang mukmin.Nak protect diri anda dari di serang virus-virus Trojan maksiat?
Pakai lah kaspersky doa.Baru lah cun! Insya-Allah.Amin.

(Di petik daripada DIMAN-Usrah berlepak di Masjid UMS)~Takut terlupa nanti

Buku asal:Fathi Yakan





Saturday, August 15, 2009

Syurga Di bawah Telapak Kaki Ibu

Tanggal 16 Ogos 2009 adalah hari yang di nanti-nantikan oleh ku.



Sebab?

Hari tersebut hari bersejarah untuk ibuku yang lahir pada 16/8/1963,sudah 46 tahun rupanya.



Kali pertama aku nak ucapkan selamat hari ibu pada bumi yang terasing di sabah.



Dia sudah berjaya mendidikku dari kecil buaian sampai ke menara gading.



Aku bersyukur kerana dikurniakan dengan 2 insan yang paling penting dalam hidupku,walaupun aku sering mengkhianati serta banyak melakukan kesalahan terhadapnya,aku tetap berpegang teguh akan memeliharanya.Insya-Allah.Amin



Semoga dia panjang umur,murah rezeki,di rahmati dan diberkati oleh-Nya.

Amin.



Ya Allah,Kau ampunilah dosa-dosa ku dan dosa kedua-dua ibu bapaku seperti mana mereka telah mendidikku sejak dari kecil lagi.Ya Allah,Kau perkenankanlah doa ku ini.Amin!!!!!!!!!






My destination:Kudat the Tips of Borneo

Tanggal 17-18 Ogos 2009,saya bersama rakan-rakan doktor perbatuan (sebab budak-budak medik yang panggil kami doktor,asalnya geology ajos,haha)akan mengadakan lawatan kerja ke satu tempat yang paling unik yang sememangnya tidak terdapat di semenanjung dan bahkan lebih lawa serta 'cun' daripada semenanjung,iaitu Kudat yang di gelar 'The Tips of Borneo'.



Kami akan mengadakan lawatan sempena kerja amali Paleontology (banyak membicarakan tentang hasil kehidupan dan morfologi serta ciri-ciri fossil yang reput) yang banyak terdapat kat Chapter Biodiversity(yang tajuknya dekat buku matriks2 dulu2 tuh)



So,kalau saya nak cerita sekarang,takde feeling la plak.

So,tunggu aku tangkap-tangkap gambar yang menarik la(kalau aku tak lupa nak bawa kamera la)





Orang Geologi panggil dia ni batu Cobaltite.






Ni batu stibnite,tak lawa pon.





Ni Molybdenite.Yang silver2 tu mineral.


(Boleh buat jual,haha)

Friday, August 14, 2009

Target Minggu Ini

Insha^Allah pada cuti pertengahan semester yang singkat ni,saya sudah menyenarai pendek ‘tagerty performance’ yang saya akan kejar sepenuhnya dan akan memberikan komitmen yang sepenuhnya kepada tiga ‘target performance’ ni:


1)Menyelesaikan 15 % dari salah satu juzuk iaitu juzuk yang ke-28 yang saya masih terkial-kial tak complete sejak dari bangku matriks lagi.(Harap dapat berjalan dengan lancar)


2)Disk defragment balik mata pelajaran teras:Geomorfologi,Geologi Asas 1 dan paleontology sebab peperiksaan pertengahan akan bermula minggu depan!!!(26 dan 28 Ogos ini)


3)Membaca buku-buku Geologi untuk menambahkan RAM yang masih lembab ni.

Semoga semua dapat berjalan dengan lancar.insha^Allah

Sunday, August 9, 2009

Syaaban

Bersama Ustaz Zahazan Mohamed

DALAM hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim, Aisyah menjelaskan: "Tidak pernah Rasulullah SAW berpuasa dalam satu bulan lebih banyak daripada puasanya ketika Syaaban, ada kalanya sebulan penuh dan ada kalanya hampir penuh melainkan beberapa hari yang Baginda tidak berpuasa padanya."

Hadis ini ternyata memberikan keterangan yang tidak dapat disangkal mengenai keutamaan puasa pada Syaaban. Namun, bagi yang kurang berkemampuan panduan yang dijelaskan dalam hadis lain mungkin boleh memberikan idea kadar paling sedikit yang boleh dilakukan untuk mendapat kemuliaan Syaaban. Ia turut berpandukan hadis sahih lain contohnya:
Abu Hurairah berkata: "Junjunganku SAW pernah berpesan kepadaku supaya puasa tiga hari sebulan, solat dua rakaat dhuha dan solat witir sebelum tidur." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Abu Zarr berkata: "Rasulullah SAW bersabda: "Jika kau berpuasa tiga hari sebulan, puasalah pada 13, 14 dan 15 bulan berkenaan." (Riwayat al-Tirmizi). Dalam hadis yang mengandungi penjelasan sama mengenai 13, 14 dan 15 ini, Qatadah Miljan menamakan hari berkenaan sebagai hari putih ( Ayyam al-Bid).

Ibn Abbas menyatakan: "Rasulullah SAW tidak pernah meninggalkan puasa pada hari putih sama ada ketika Baginda tinggal tetap atau bermusafir." ( Riwayat al-Nasaeiy).

Abu Hurairah berkata: "Rasulullah SAW bersabda: "Amalan diperiksa setiap Isnin dan Khamis, maka aku suka diperiksa amalku dalam keadaan sedang berpuasa." (Riwayat al-Tirmizi).

Dalam hadis yang menerangkan kaifiat puasa bagi sahabat yang inginkan lebih ganjaran kerana kemampuannya, al-Bukhari meriwayatkan hadis daripada Abdullah Amru yang berkata: "Saya sentiasa berpuasa pada siang dan berqiamulail sepanjang malam wahai Nabi SAW selama hayat saya. Nabi memberitahu saya, kau tidak akan mampu melakukannya ! Hendaklah engkau berpuasa dan berbuka. Qiyam dan berehat, memadailah bagimu berpuasa tiga hari sebulan. Sesungguhnya kebaikan di sisi Allah SWT diganda 10 kali dan dengan cara itu sudah dikira puasa setahun. "Saya menjawab, mampu melakukan lebih daripada itu wahai Nabi! Jawab Nabi, berpuasa sehari dan berbuka dua hari. "Saya menjawab, mampu lebih daripada itu! Nabi SAW berkata, berpuasalah olehmu sehari dan berbukalah sehari, maka itulah puasa Daud AS dan itulah keutamaan jenis puasa."

Ada variasi membabitkan amalan dan perintah Baginda berpuasa sunat sebulan seperti digambarkan hadis sahih di atas, sampai kepada kita secara mutawatir memberikan anjuran pelaksanaan bagi meraikan manusia yang mempunyai pelbagai tahap dan batasan kemampuan.

Bagi yang mampu memperbanyakkan puasa pada Syaaban bakal mendapat pahala amat besar. Bagi golongan bekerja berat atau wanita yang tidak mahu terlepas peluang, boleh memilih puasa Isnin dengan Khamis atau tiga hari sebulan atau pertengahan bulan Islam yang dikenali sebagai hari putih.

Kepada mereka yang melakukan kerja berat dan ibu menyusukan anak atau golongan tidak berupaya berpuasa kerana bermusafir, peluang mendapat pahala puasa ini masih terbuka iaitu dengan menaja atau menyediakan jamuan berbuka.

Hal ini jelas disebut dalam hadis sahih seperti hadis diriwayatkan Imam al-Tirmizi, bermaksud: "Nabi SAW bersabda, sesiapa yang memberi makanan untuk membolehkan seseorang berpuasa berbuka dengannya, maka dia memperoleh pahala orang yang berbuka dengan tidak mengurangkan pahala orang itu sedikit pun."

Semoga Allah SWT merahmati Imam Nawawi ulama murabbi yang unggul itu, apabila menyusun kitabnya Riyadhus salihin, beliau meletakkan bab itu berangkaian antara satu dengan lain supaya pembaca berupaya melihat keluasan spektrum laluan menjadi insan mulia bahkan lebih daripada itu, darjat kesalihan. Jika kita sukar beramal kerana masalah kewangan atau kesihatan, sentiasalah melihat kepada kepelbagaian wadah penerimaan di sisi-Nya.

Saturday, August 8, 2009

Kepada si dia..




Pada 8/8/2009 ini merupakan hari yang bersejarah dan bahagia buat si dia untuk kali ke 2X.hehe

Sudah hampir setahun setengah (kot la) aku mengenali si dia ni.hehe.Tapi kami tak pernah jumpa walaupun sebenarnya tidak ingin berjumpa(poyo la haha).

Semoga si dia panjang umur dan murah rezeki.Amin.

Selamat hari ulang tahun yang ke-2X typeace!!

Monday, July 27, 2009

Sejenak

إنا لله وإنا إليه راجعون
________________
بسم الله الرحمن الرحيم
"ولنبلونكم بشيء من الخوف والجوع ونقص من الأموال والأنفس والثمرات وبشر الصابرين * الذين إذا أصابتهم مصيبة قالوا إنا لله وإنا إليه راجعون * أولئك عليهم صلوات من ربهم ورحمة وأولئك هم المهتدون"

Artinya: “Dan sungguh akan Kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar. (yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan:"Innaa lillahi wa innaa ilaihi raaji'uun". Mereka itulah yang mendapatkan keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Rabbnya, dan mereka itulah orang-orang yang mendapat petunjuk”. (Al-Baqarah: 155-157)

Telah berpulang ke Rahmatullah Ta’ala Syaikh kita, Imam kita, Ayahanda kita Syaikh Abdullah bin Abdur Rahman Ibnu Jibrin pada jam 14.00, ba’da Zhuhur waktu setempat, hari Senin, Tanggal: 20 Rajab 1430 H (13 Juli 2009 M).

(Insya Allah Ta’ala) beliau akan dishalatkan pada hari selasa, tanggal: 21 Rajab 1430 H (14 Juli 2009 M) Zhuhur waktu setempat di Masjid Jami’ al-Imam Turki Bin Abdullah (Masjid Besar) di Kota Riyadh. Serta akan dimakamkan di pemakaman al-‘Aud.

Semoga Allah Ta’ala melimpahkan rahmat kepadanya, membalasnya dengan sebaik-baik balasan atas jasa dan kebaikan beliau kepada kaum muslimin, dan semoga Allah mengumpulkannya bersama para malaikat di dalam Surga Firdaus. Sesungguhnya Dia (Allah) Wali atas hal itu dan Dia Maha Kuasa atasnya.


وإنا لله وإنا إليه راجعون

Maktab Syaikh Abdullah al-Jibrin
Senin, 20 Rajab 1430 H (13 Juli 2009 M).
(http://ibn-jebreen.com/An)

Berita Terkait:

Biografi Syaikh Ibnu Jibrin

Nama dan silsilah keturunan:
Abu Muhammad Abdullah bin Abdurrahman bin Abdullah bin Ibrahim bin Fahd bin Hamd bin Jibrin. Silsilahnya bersambung sampai ke kabilah Bani Zaid.

Kelahiran:
Lahir tahun 1349 H. di desa Muhairaqa, Qowaiea. Terletak sekitar 180 km dari ibu kota Riyadh.

Pendidikan:
Setefah usianya genap satu tahun, mereka pindah ke Rayan. Di kota kecil itu orang tuanya memasukkannya sekolah tahun 1358 H. Mulailah beliau belajar membaca dan menulis sampai tahun 1364 H. Setelah itu beliau mulai menghafal al-Quran. Sebagian al-Quran berhasil beliau hafal khususnya bagian sepertiga terakhir dan sisanya beliau belajar dengan ayahnya Syaikh Abdurrahman sambil menghapal hadits nabawi yang empat puluh termasuk mempelajarinya sebagai ilmu¬ilmu dasar. Pada tahun 1467 H, beliau mengajukan permohonan belajar kepada Syaikh Abdul Aziz Sythry -rahimahullah- agar bisa ikut belajar '(menjadi muridnya), akan tapi sang Syaikh tidak mau menerima murid, jika murid tersebut belum hafal al-Quran 30 juz. Akhirnya Syaikh Jibrin berusaha berkonsentrasi menghafal al-Quran hingga menghafalnya dengan betul, dan hafalannya selesai tepat pada penghujung tahun.

Setelah itu barulah beliau belajar dengan Syaikh Sythry dengan jadwal setiap sehabis sholat Subuh, dilanjutkan lagi di waktu duha (pagi), kemudian satu jam setelah sholat Ashar dan setelah sholat Maghrib hingga masuk waktu sholat Isya.

Buku-buku yang dipelajarinya pun bervariasi; mulai dari buku-buku ringkas seperti: Zaadul Mustaqniq, `Umdatul Kalam, al-Arba'in an-Nabawiyah, Kitabut Tauhid, Tsalatsatu Ushul, Syuruth as-Shalah, Adabul Masyi ila as-Shalah, AI Ilqidah al-Wasithiyah dan al-Hamawiyah. Untuk pelajaran Nahwu dan Shorof, beliau mempelajari buku Matan AI Ujrumiyah. Dalam hal pelajaran Faraid, beliau mempelajari buku ar-Rahabiyah. Begitu juga beliau belajar pakai buku-buku syarah besar, seperti buku: Subulus Salam, Syarh a!-Arba'in an-Nabawiyah karangan Ibnu Rajab, buku Tarikh karangan Ibnu Katsir berikut dengan kitab Tafsirnya, Tarsir Ibnu Jarir at-Thabari, Syarh Masa'il al-Jahiliyah karangan Mahmud al-Alusi al-Iraqi, buku tafsir an-Naisaburi yang berjudul Gharaib al-Quran, dan masih banyak lagi buku-buku syarah dan karangan-karangan ulama baik itu yang masih berupa manuskrip maupun yang sudah dicetak. Selama masa belajar, beliau tidak henti-hentinya mengulang hafalan al-Quran. Setelah ayahnya wafat, beliau sholat Jum'at dan berjamaah di Mesjid Raya.

Belajar ke luar daerah:
Beliau menamatkan studi di Ma'had Imam Dakwah, Riyadh tahun 1381 H. Setelah itu beliau diterima menjadi tenaga pengajar di sekolah yang sama. Beliau bekerja sebagai tenaga pengajar hingga berikutnya beliau diminta pindah ke Universitas Imam Muhammad bin Sa'ud Islamiyah menjadi dosen di Fakultas Syariah dan Ushuluddin tahun 1395 H. yaitu sebelum dua kuliah tersebut dipisah menjadi dua. Beliau masuk sebagai staf akademik fakultas tersebut dan selama aktif di sana telah banyak membimbing disertasi Magister.

Pada tahun 1402 H, ditetapkan sebagai anggota komisi fatwa di Dewan Riset Ilmiah dan Fatwa, dekat dengan gurunya Syaikh Abdul Aziz bin Baz -rahimahullah. Pengabdiannya di dewan tersebut merupakan akhir karimya dan setelah itu ia memasuki masa pensiun di bulan Rajab 1418 H. Semoga Allah senantiasa menjaganya. Syaikh Jibrin meraih gelar Magister dari Perguruan Tinggi Kehakiman tahun 1390 H. dengan judul disertasi "Akhbar al-Aahad fi al-Hadits an-Nabawi" dengan yudisium cumlaud. Gelar doktornya diraih dari perguruan tinggi yang sama pada tahun 1407 H. mentahqiq (investigasi) terhadap buku "Syarah az-Zarkasy 'ala Mukhtashar al-Khuraqi" dengan yudisium cumlaud level pertama. Dalam disertasi itu ia bertugas mentaqhiq dan mentakhrij (foot¬note) hadits sebanyak 7 jilid buku dan buku-buku itu sekarang dicetak dan beredar di toko-toko buku.

Kegiatan harian:
Jadwal kegiatan harian Syaikh dimulai dari setelah shalat Subuh memberikan ceramah di salah satu masjid sampai matahari terbit, kemudian pulang ke rumah untuk istirahat. Setelah istirahat, berangkat ke kantor Dewan Riset Ilmiah dan Fatwa. Di kantor, beliau menjawab pelbagai pertanyaan tentang masalah keagamaan.

Meskipun penanya-penanya itu ramai setiap hari, beliau tidak pernah jenuh. Beliau siap membantu siapapun yang membutuhkan bantuan, dan meringankan beban siapapun yang memerlukan. Beliau bersedia mengangkat dering telepon penanya. Pesawat teleponnya tidak pernah berhenti berdering. Demikianlah kesibukannya sehari-hari. Kerap kali beliau orang yang paling terakhir pulang dari kantor Fatwa, bahkan beliau sendiri yang mematikan lampu-lampu. Setelah shalat Ashar rumahnya terbuka untuk umum, juga beliau menjawab pertanyaan-pertanyaan masyarakat tentang masalah agama. Kalau perlu, beliau memberikan orientasi, atau memberikan rekomendasi bagi siapa saja yang membutuhkan, sampai masuk waktu Maghrib. Kemudian, beliau berangkat ke salah satu masjid di kota Riyad untuk mengisi jadwal pengajian mingguan, mengingat jumlah jadwal pengajiannya dalam seminggu sampai sebelas kali. Setelah shalat Isya berangkat lagi ke masjid lain, kadang mengisi pengajian, atau seminar dan lain-lain. Demikianlah jadwal harian Syaikh yang sarat dengan muatan dakwah kepada Allah sepanjang pekan. Semoga martabatnya ditinggikan Allah di sisi-Nya.

Keistimewaan Syaikh:
Syaikh dikenal sebagai orang yang tawadhu (rendah hati). Beliau sedikit bicara dan tidak akan bicara, kalau tidak karena menjawab pertanyaan. Kalau ulama lain berseberangan pendapat dengannya mengenai suatu hukum atau fatwa syariah, dengan tawadhu beliau mengatakan, "Mereka adalah ulama dan kita mesti menghormatinya." Dalam hal menanggapi pendapat ulama lain, beliau tidak mau mendebat dengan cara yang kasar dan radikal. Apabila Syaikh Jibrin diundang mengisi pengajian atau ceramah agama di daerah manapun, beliau tidak pernah menolak, selama dirinya tidak terikat dengan jadwal atau janji pada pihak lain. Syaikh Jibrin senantiasa berbaik sangka dan tidak pernah merasa iri terhadap siapapun dari kaum ahli sunnah wal jamaah, -sepengetahuan saya dan hanya Allahlah yang lebih tahu- beliau selalu tawadhu dalam segala hal. Orang-orang yang mengenalnya pasti menyukainya karena kelapangan hatinya. Tidak mau menolak pelajar atau mahasiswa, atau orang-orang yang minta bantuan. Beliau penuhi permintaan mereka sendirian. Segenap waktunya adalah pengabdian kepada Allah dan agama. Hidupnya dipenuhi dengan kalimat-kalimat Allah atau dengan sabda-sabda Rasulullah saw. Menurut hemat saya - wallahu'alam- martabat dan ketinggian yang ada padanya, dikarenakan ketawadhuannya, mengingat hadits yang diriwayatkan Imam Muslim, Imam Turmudzi dan Imam Ahmad, "Barangsiapa yang bersikap tawadhu', Allah pasti akan mengangkat martabatnya." Apalagi bagi seorang yang diberi ilmu pengetahuan, wara' dan tawadhu'. Semoga Allah mengampuni kita semua, kita dapat meraih surga dan terhindar dari siksa neraka. Washallahu wa sallam `ala Muhammad wa alihi wa shahbihi.

Buku-buku karangan:
1. Syarh az-Zarkasyi 'Ala Mukhtashar al-Khurafi; Dirasah wa Tahqiq.
2. Akhbar al-Ahad fi Hadits an-Nabawi.
3. At-Ta'liqaat Ala Matn Lam'ah al-1'tiqad.
4. Fadhlllmi wa Wujub at-Ta'allum.
5. AhammiyahAl `flmi wa MakanatuAl `Ulama'.
6. Majmu' Fatawa wa Rasa'il as-Syaikh Abdullah al-Jibrin.
7. AI-Mufid fii TaqribAhkam al-Musafir (173 hukum).
8. AI-Mufid fii TaqribAhkam al-Adzaan (123 hukum).
9. Al `llam bi Kufri Man Ibtagha Ghairu al-Islam.
10. As-Siraj al-Wahhaj Lil Mu'tamir wal Hajj.
11. As-Shiyam: Adab waAhkam.
12. Khawathir Ramadhaniyah.
13. Fatawa Adz-Dzakah.
14. AI-Islam baina al-GF.alw wa al-Jafa' wa al-Ifrath wa Tafrith.
15. Fitan Hadza az-Zaman.
16. AI-Wala' wa al-Barra'.
17. Haqiqatullltizam.
18. AI-Adab wa al-Akhlaq asy-Syar'iah.
19. Fatawa waAhkam fi Nabiyullah Isa 'Alaihis Salam.
20. Syarh AI 'Aqidah al-Wasatiyah.
21. Syarh Kitab at-Tauhid.
22. Fawaid min Syarh Kitab Manar as-Sabil.
23. Fawaid min Syarh Kitab at-Tauhid.
24. AI-Amanah.
25. AI-Hajj: Manafi'uhu waAtsaruhu.
26. As-Salaf Ash-Shalih baina al-Ilmu wa al-Iman.
27. AI-Bida' wa al-Muhadditsat fi AI-Aqaid waAl-A'mal.
28. Muharramat Mutamakkinah fi Al Ummah.
29. AI-Jawab al-Faiq fi ar-Radd Ala Mubdil al-Haqaiq.
30. Asy-Syahadatan Ma'nahuma wa Ma Tastalzimuhu Kullu minhuma.
31. Syarh Kitab Minhaju as-Salikin.

Innalillah wa inna ilaihi roji'un
“Sesungguhnya Allah tidak akan mengangkat ilmu dengan sekali cabutan dari manusia. Namun Allah akan mengangkat ilmu dengan mewafatkan para ulama. Hingga ketika tidak tersisa lagi seorang berilmu (di tengah mereka), manusia mengangkat para pemimpin yang jahil. Mereka ditanya, dan mereka pun berfatwa tanpa ilmu. Hingga akhirnya mereka sesat dan menyesatkan (orang lain)”. (Shahih Al-Bukhari, Kitaabul- ‘Ilmi, Baab Kaifa Yaqbidlul-‘Ilm (1/194 – bersama Fathul-Bariy), dan Shahih Muslim, Kitaabul-‘Ilmi, Baab Raf’il-‘Ilmi wa Qabdlihi wa Dhuhuuril-Jahli wal-Fitan (16/223-224 – bersama Syarh An-Nawawiy). Sumber: http://www.alsofwah.or.id

Sunday, July 12, 2009

Tingkat amalan tanpa mengira bulan

Bersama Ustaz Zahazan Mohamed

Rejab adalah salah bulan Islam yang dianggap suci oleh umat Islam dan ia menduduki senarai ketujuh bulan Qamariyyah.

Firman Allah di dalam surah At-Taubah ayat 36 yang bermaksud: “Sesungguhnya bilangan bulan-bulan di sisi (hukum) Allah ialah 12 bulan (yang sudah ditetapkan) dalam kitab Allah semasa ia menciptakan langit dan bumi, di antaranya empat bulan yang dihormati, ketetapan yang demikian ialah agama yang betul lurus, maka janganlah kamu menganiayai diri kamu dalam bulan yang dihormati itu (dengan melanggar larangannya). Dan perangilah kaum kafir musyrik seluruhnya sebagaimana mereka memerangi kamu seluruhnya, dan ketahuilah sesungguhnya Allah bersama orang yang bertakwa”.

Empat bulan yang dihormati yang tersenarai dalam ayat berkenaan ialah Zulkaedah, Zulhijjah, Muharam dan Rejab. Inilah yang sudah dipersetujui kalangan mufassirin. Penghormatan terhadap Rejab bersempena penghormatan yang sudah diberikan kepadanya sejak zaman jahiliah lagi yang mana mereka mengharamkan peperangan pada bulan itu. Inilah sesuatu pengiktirafan oleh Allah SWT ke atas Rejab disamping bulan haram yang lain. Sejarah Islam turut mencatatkan beberapa peristiwa penting berlaku pada Rejab, di antaranya:

* Peristiwa Israk dan Mikraj yang berlaku pada 27 Rejab mengikut pendapat sebahagian besar ulama Islam. Ia peristiwa perjalanan Rasulullah SAW dari Makkah ke Baitulmaqdis dan kemudian diangkat ke langit untuk bertemu Allah SWT. Di sinilah bermulanya kefarduan solat lima waktu kepada umat Muhammad SAW.

*Peristiwa Hijrah yang pertama ke negeri Habsyah oleh beberapa sahabat Rasulullah SAW termasuk Saidina Uthman Bin Affan dan isterinya Ruqayyah binti Rasulullah SAW. Penghijrahan ini bertujuan menyelamatkan akidah di samping keselamatan diri berikutan tekanan dan ancaman hebat oleh puak Musyrikin Mekah ketika itu.

*Peristiwa Perang Tabuk yang berlaku pada tahun ke-9 Hijrah. Ia peperangan yang menguji iman sahabat kerana berlaku pada musim panas. Pertempuran ini dipimpin oleh Rasulullah SAW sendiri untuk menentang tentera Rom yang ingin mengembangkan pengaruhnya ke Semenanjung Tanah Arab. Walaubagaimana pun pertempuran tidak berlaku kerana tentera Rom membatalkan hasrat mereka lantaran perasaan gentar dan takut dengan kehebatan dan kekentalan jiwa tentera Islam. Selain itu, ada juga peristiwa penting lain yang berlaku pada bulan yang mulia ini seperti kelahiran imam ahli sunnah, Imam As-Shafie yang menjadi ikutan mazhab umat Islam di tanah air iaitu dalam bulan Rejab tahun 150 Hijrah bersamaan 767 Masihi. Demikian juga peristiwa bersejarah pembebasan semula Palestin dan kota Baitulmaqdis oleh Solahuddin Al-Ayubi daripada kekuasaan tentera salib juga berlaku pada Rejab iaitu sekitar 27 Rejab 538 Hijrah.

Ada sesetengah umat Islam akan berpuasa sunat pada Rejab dan ada yang akan pergi menunaikan umrah kerana menganggap umrah yang dilakukan itu ada fadilatnya yang khusus. Tidak kurang juga umat Islam yang berusaha memperbanyakkan sedekah pada bulan ini dengan beranggapan mereka akan mendapat ganjaran yang berlipat kali ganda berbanding bulan lain. Namun, kebanyakan ulama mutakhirin menyatakan tanggapan ibadat sunat ini akan mendapat ganjaran berpuluh kali ganda atau beribu kali ganda adalah tidak benar. Apa yang pasti, bulan ini termasuk dalam kelompok bulan haram yang mana umat Islam digalakkan meningkatkan ibadat sunat sama ada solat sunat, berpuasa, bersedekah atau lain-lain lagi. Hakikat ganjaran disediakan oleh Allah SWT kepada orang yang beramal salih, hanya Dia saja yang Maha Mengetahui. Oleh kerana itu sudah sewajarnyalah baik pada Rejab ini dan juga bulan lain, diisi dengan perkara yang dapat meningkatkan keimanan kita kepada Allah SWT dan mendapat keredaan-Nya.

Ada banyak hadis nabi dan ayat al-Quran yang memberikan galakan kepada umat Islam untuk melakukan sesuatu amal ibadat tanpa mengira bulan mana mereka melaksanakannya. Oleh itu, bersempena Rejab ini banyak amalan sunat yang boleh dilaksanakan seperti bulan yang lain iaitu:

*Berpuasa sunat Isnin dan Khamis atau berpuasa sebahagian daripada Rejab. Amalan berpuasa sunat adalah satu galakan daripada Allah SWT kepada umat Muhammad SAW seperti dinyatakan sebuah hadis qudsi riwayat Imam Al-Bukhari yang bermaksud, “Sabda Rasulullah s.a.w: “Allah SWT berfirman bahawa puasa itu adalah untukKu maka Akulah yang akan membalasnya”. Imam Muslim pula meriwayatkan daripada Uthman bin Hakim Al-Ansori, beliau (Uthman) pernah bertanyakan kepada Said bin Jubair mengenai puasa Rejab. Said menjawab “Aku mendengar Ibnu Abbas menyatakan: “Rasulullah SAW berpuasa rejab sehingga kami menyangka Baginda tidak berbuka (terus menerus berpuasa) dan Baginda berbuka sehingga tidak nampak berpuasa”.

*Memperbanyak sedekah terutama kepada golongan fakir miskin. Ini berdasarkan hadis Nabi SAW yang diriwayatkan Hakim bin Hizam yang bermaksud “Tangan yang diatas (pemberi) lebih baik dari dari tangan yang di bawah (penerima)”.

*Memperbanyakkan zikir dengan cara berwirid, bertahmid, bertasbih dan sebagainya. Firman Allah SWT dalam surah al-Ra’d ayat ke 28 yang bermaksud: “Hanya dengan mengingati Allah akan menjadi tenang dan tenteram hati manusia”. Demikianlah sebahagian amalan sunat yang amat digalakkan kepada umat Islam untuk melaksanakannya. Amalan ini jika diamalkan penuh keikhlasan, sudah pasti akan dapat melahirkan insan yang benar-benar bertakwa kepada Allah SWT dan sekali gus mengelak mereka terjerumus ke dalam perkara maksiat dan masalah sosial lain. Malangnya, amalan mulia sebegini sering ditinggalkan oleh sebahagian umat Islam sama ada oleh golongan muda mahupun golongan tua. Akibatnya, mereka lebih banyak dipengaruhi oleh hawa nafsu dan terbabit dengan pelbagai bentuk kegiatan jenayah. Al-Imam al-Nawawi mengkhususkan suatu bab dalam karya ulungnya Riyadhus Salihin, mengenai keutamaan beriltizam dengan surah tertentu dan juga wirid yang khusus sebagai satu komponen yang penting membentuk peribadi salih. Ini termasuk keutamaan membaca al-Fatihah, ayat Kursi, dua ayat terakhir surah al-Baqarah, surah al-Mulk dan tiga Qul (al-Ikhlas, al-Falaq & al-Naas).

Saturday, July 11, 2009

Puisi:Kali Pertama dan Kedua

Dulu

Satu hari yang cukup indah bagiku

Terasa diri ini asing pabila memanggilmu

Tetapi semuanya berlaku

Setiap detik yang membuatku risau tentangmu

Tetapi apakan daya harapanku ditolak mentah-mentah olehmu

Adakah ku tidak layak bagimu?

Atau hanya angan-angan yang besar yang sentiasa merosakkan perancangan hidupku?

Namun aku tidak berputus asa menggenggam erat janji-janji hidupku

Setelah sekian lama ku bertungkus lumus dalam arus dunia

Yang penuh ke’fanaa’an

Bersepah-sepah hiburan

Bagaikan manusia yang kebuluran

Apabila rezeki yang diperoleh dari Tuhan

Tidak disyukuri serta beriman



Kali kedua ku memangil-manggilmu

Akan tetapi ku diterima bulat-bulat darimu

Namun hati yang tergores dahulu

Membuatkan ku terasa ingin berjauhan darimu

Arghh!

Mengapa aku berasa begitu?

Kali ini harapan yang muncul untukku

Dan bukan ku meminta mu

Dan aku rasa bersalah pada segenap waktu

Kerana telah menolak mu

Buat kali kedua yang terasa asing bagiku

Dan maafkan daku...


Ikhlas dari nuisza
(first puisi)
6.50 am
saturday 11 Julai 2009

UMS,Kota Kinabalu,Sabah.

Friday, July 10, 2009

Islaamic Laws

There are five types of Islaamic laws. They are follows:

1. Al-Fardh

2. Assunnah

3. Al-Haraam

4. Al-Makrooh

5. Al-Mubaah

AL-FARDH

It is such a law that whoever abides by it will be rewarded, and whosoever neglects it will
be punished. Fardh and Wajeeb always imply the same meaning except in the chapter of
Hajj.

ASSUNNAH

It is an instruction that there is reward for one who follows it. But there is no punishment
for one who does not act upon it. Sunnah, Mandoob and Mustahaab are of the same
meaning.

AL-HARAAM

It is such an act that whoever abstains from committing it will be rewarded, and whosever
commits it will be punished.

AL-MAKROOH

It refers to such a deed that whoever refrains from committing it will be rewarded. But
there is no punishment for one who commits it.

AL-MUBAAH

It is an act that there is no reward for one who observes it nor there is any punishment for
a person who leaves it off.

TYPES OF FARDH

Fardh is of two types:

1. Fardh Al-Ain

2. Fardh Al-Kifaayah

FARDH AL-AIN

It is an injunction which is necessary for every sane and adult to abide by individually. If
some people perform this command then it will not be accomplished from the rest.

FARDH AL-KIFAAYAH

It is such a ruling which is necessary for every sane and adult to observe individually. But
if some people perform it then this obligation will be accomplished from the rest.


AL-MUKALLAF

This term refers to every individual who is adult and sane.

QUESTION

1. How many Islaamic laws are there and what are they?

2. What is Fardh?

3. What is Sunnah?

4. What is Harram?

5. What is Makrooh?

6. What is Mubaah?

7. How many types of Fardh are there?

8. What is Fardh Al-Ain?

9. What is Fardh Al-Kiffayah?

10. Who is regarded as Mukallfaf?

Fiqh Ash-Shafi'ey Part 1

ISLAAM

It refers to submitting oneself to the teachings brought by the Prophet Sallalahu Alaihi
Wa Sallam abiding by the commands and refraining from the prohibitions.

ELEMENTS OF ISLAAM

There are four elements of Islaam. They are as follows:

1. Al-Qur’aan

2. Al-Hadeeth

3. Al-Ijmaa’

4. Al-Qiyaas

AL-QUR’AAN

The sacred scripture of Allaah Subhanahu Wa Ta’ala, which was revealed to the last and
final Prophet; Muhammad Sallalahu Alaihi Wa Sallam. The book guides people to their
religious and worldly affairs. It teaches man how to get preparation for the eternal life.

AL-HADEETH

The statements and practices of the Nabee Sallalahu Alaihi Wa Sallam which explain the
Qur’aanic teachings and direct mankind to those instructions.


AL-IJMAA’

The term Ijmaa’ is used for the unanimity of the Ulamaa on a religious matter in a way
that the majority of Muslims approve that unity.

AL-QIYAAS

It refers to comparing a matter, which bears no clear Islaamic evidence, with a similar
one on the basis of having common Illah-ground for Hukm-ruling.


QUESTION

1. What is Islaaam?

2. What are the elements of Islaam?

3. What is Qur’aan?

4. What is Hadeeth?

5. What is Ijamaa’?

6. What is Qiyaas?

Planner on Duties

Senarai mega-project dalam diari ku,yang sangat full dgn kemahiran insaniah.Aiseh!!
Dah la saya tak pandai dan petah bercakap dan gagap! huhu

9 Julai-10 Julai 2009:

Football Selection bertempat di kompleks Sukan UMS (macam xde harapan plak)

13 Julai 2009:

Chess selection bertempat di Kompleks Sukan UMS(1 petang)

14 Julai 2009:

Bicara Siswa bertempat di Dewan Canselor UMS
(tengok yob TV 1 pukul 9 malam)

17 Julai 2009-19 Julai 2009:

Program Pemantapan Modal Insan 2009 bertempat di Masjid UMS

Tertakluk pada pindaan seterusnya.

Alhamdulillah.

Thursday, July 9, 2009

Minggu Suai Mesra UMS

Hari MSM atau Minggu Suai Mesra 2009 merupakan minggu orientasi untuk mahasiswa baru Universiti Malaysia Sabah untuk menyesuaikan diri sama ada di kampus dan diluar kampus.
Dalam minggu tersebut,banyak tetamu VIP berjaya menghadirkan diri pada majlis-majlis besar terutama perasmian minggu suai mesra yang diketuai oleh Ketua Pengarah MSM 2009,Azizul bin Julirin,pelajar jurusan Sains Akuakultur(mukenya macam akhi Shafiq Zulakifli,sebijik,hehe).dan banyak tetamu kehormat atau VIP seperti Naib Canselor yang menghadiri Majlis Aku Janji & Ikrar dan Majlis Persembahan Bakat yang tak best tu disebabkan keletihan yang mengharungi diri ini.
Tetapi dalam bestnya disini pun ada yang tak bestnya sepanjang orientasi ni.

Yang Best:


1)Dapat berkenalan dengan kawan-kawan baru dari seluruh Malaysia


2)Dapat menyesuaikan diri dengan keadaan kampus yang kurang dari segi facilities(rak baju
kecik nak mampus)


3) Dapat menguatkan stamina sebab jarak antara kampus dengan Dewan Canselor agak jauh
dan berbukit-bukau(mule2 tak larat,tapi lama2,ok la)

4)dapat makan free(alhamdulillah,yeye walaupon tak sedap,haha)tapi untuk minggu suai mesra
je la


Yang tak Best:

Satu je yang tak best;
Pada 2 Julai lalu,kami mahasiswa terpaksa bergegas pulang ke kampus masing2 selepas taklimat Universiti pada pukul 6.15 petang.Yang saya marah sebenarnya ialah tentang kelewatan kedatangan VIP dan ucapan yang panjang lebar yang memaksa kami balik lambat.Jadi,masuk waktu Maghrib ialah pada pukul 6.34 ,bermakna ada 19 minit sahaja masa untuk kami selesaikan solat asar kami.Tetapi semasa majlis tu berlangsung,pihak PSM telah membenarkan 5 orang untuk keluar dan menyelesaikan solat asar.Tetapi kebanyakan ‘budak’ yang pi solat sebenarnya melepak kat tepi tangga dan merokok smpai ditangkap oleh pihak PSM untuk tindakan yg selanjutnya.Adakah ini ciri-ciri modal insan untuk masa akan datang? Fikir-fikirkanlah ye yob!
Jadinya,bnyk kritikan yg telah diberikan oleh kami semasa sesi soal jawab antara MPP(Majlis Perwakilan Pelajar) tentang masalah ini.

*Program2 gak,tapi solat jangan la lupe yob!*

Actually,this University has its own panggilan.

Nak taw apa panggilan utk Universiti ni?

Kata senior batch 08/09 Geologi,University Masalah Sokmo.

Haha... 

Saturday, June 20, 2009

UMS:Geologi

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah,syukur ke hadrat Ilahi yang Maha Mengetahui tiap-tiap sesuatu.

Tanggal 28 Jun 2009 adalah detik masa yang di nanti-nantikan oleh semua pelajar Matrikulasi,STPM mahupun lepasan diploma yang bakal mengecapi kebahagiaan pembelajaran di institusi yang menjadi pilihan masing-masing.


Tetapi bagi saya,semua pilihan ini adalah antara pilihan yang paling bagus memandangkan ramai sahabat saya mendapat apa yang mereka pilih.


Ada yang dapat Engineering,Medicine,Biotechnology dan macam2 la.
Saya pula dapat Ijazah Sarjana Muda Geologi yang memakan masa selama 3 tahun sahaja.

Alhamdulillah,jika di lihatkan,kerja khusus untuk bidang Geologi ini amalah luas.

Selain itu,pembelajaran pun sangat tidak memberatkan seperti kos-kos lain. Akan
ttapi saya arus mengingat bahawa kata sahabat saya yang pernah belajar geologi di UMS 2-3 tahun yg lalu(sekarang sudah kerja di bawah naungan Petronas,kalo tengok gaji,fuyooo ...haha),first year memang senang untuk skor.Akan tetapi,second year dan third year akan mula rasa susah sedikit.


nampak macam susah ke?entahla.



Jika kita lihat pada sahabat saya yang saya maksudkan(namanya Ali,bapanya Melayu yang berkahwin dengan ibunya yang warga Italy,kacukan la ni),jika ijazah itu atas 3.0 , berkemungkinan senang untuk dapat kerja adalah sangat tinggi(insya-Allah).

*Dia dulu pon tak minat belajar Geologi,tapi lama-kelamaan minat itu timbul dalam diri dia*

Pasal kerja,insya-Allah boleh dapat.Banyak tempat boleh dinilai.Seperti di Ipoh,Perak,kita dapati ada dua Jabatan yang sesuai,iaitu JAbatan Kimia dan Jabatan Mineral Sains dan Geosains.


Sebenarnya banyak lagi cabang-cabang mengenai Geologi.geology ni banyak belajar berkaitan benda-benda fizikal dan tidak menggunakan fizik.Maknanya di sini,takda kira mengira la macam orang engineer(hehe).lagipon banyak belajar pasal muka bumi dan batu-batan.(so,saya lepas ni kena berkawan dengan batu-batu la maknanya?hehe)

~Geological mapping
~Bio Geochemistry
~Geomicrobiology
~Paleontology
~Glaciology
Antara bidang kerja yang ditawarkan.


lawa kan? Mai la datang Sabah!




Thursday, June 18, 2009

5 Kunci Rahsia

Dari Ibnu Umar r.a, dari Nabi SAW baginda bersabda:”Lima kunci perkara ghaib, tidak mengetahuinya melainkan Allah iaitu: 1) Tiada mengetahui apa yang tersimpan di dalam rahim (kandungan perempuan) melainkan Allah. 2) Tiada yang mengetahui apa yang akan terjadi esok hari melainkan Allah. 3) Tiada seorangpun yang mengetahui bila waktunya hujan akan turun melainkan Allah. 4) Tiada seorangpun mengetahui di negeri mana dia akan mati melainkan Allah 5) Tiada yang mengetahui bila kiamat akan terjadi melainkan Allah.
(Bukhari)

Huraian

Pemilik ilmu itu adalah Allah SWT. Tiada sesuatupun yang luput dari pengetahuan-Nya, yang nampak mahu pun yang tersembunyi di mana manusia dan makhluk lainnya tidak diberi ilmu oleh Allah SWT melainkan hanya sedikit sahaja. Ilmu manusia jika dibandingkan dengan ilmu Allah ibarat setitik air dalam lautan.




Firman Allah yang bermaksud:” "Katakanlah : kalau sekiranya lautan menjadi tinta untuk (menulis) kalimat-kalimat Tuhanku, sungguh habislah lautan itu sebelum habis (ditulis) kalimat-kalimat Tuhanku meskipun Kami datangkan lagi dengan lautan yang sebanding dengannya sebagai bantuan." (al-Kahfi :109)


Walaupun kita dianggap hebat oleh masyarakat,sama ada hebat dalam pelbagai bidang khususnya dalam bidang sains dan teknologi yang canggih,namun,manusia tetap tidak dapat nak mentafsirkan 5 kunci rahsia dimana Allah SWT sahaja yang Maha Mengetahui mengenainya.


Dari Aisyah r.a katanya:”Sesiapa yang menceritakan kepada engkau bahawa Muhammad melihat Tuhannya, sesungguhnya orang itu dusta kerana Allah mengatakan:’Pemandangan tidak sampai kepada-Nya”. Dan sesiapa yang menceritakan kepada engkau bahawa Muhammad mengetahui hal yang ghaib, sesungguhnya orang itu dusta kerana Tuhan mengatakan:”Tiada mengetahui hal yang ghaib melainkan Allah.” (Muslim)



Sesungguhnya segala yang sabit wujudnya di alam maya ini adalah lebih luas daripada apa yang dapat dicapai dengan pancaindera mahupun peralatan canggih ciptaan manusia. Demikian fahaman akal manusia yang pendek dan terbatas. Dengan itu ternyata bahawa sebarang usaha untuk mengetahui perkara-perkara yang ghaib dengan jalan akal yang tenaganya terhad dengan batasan-batasan hidup di bumi ini semata-mata, adalah suatu usaha yang sia-sia, yang sudah tentu akan menemui kegagalan. Tenaga akal yang dikurniakan Allah kepada manusia sebenarnya ialah untuk menjalankan tugas mengatur kehidupan dalam alam ini dengan cara memerhati, mengkaji dan mengambil kesimpulan untuk mencapai kemakmuran dan kemakmuran hidup di dunia dan akhirat, bukan digunakan pada perkara-perkara yang tidak dapat dikuasainya yang akhirnya menyebabkan berlakunya kesesatan.

Wallahu'alamu bissawab.


Pe Cer PAS?

KUALA LUMPUR, 17 Jun - Setiusaha Agung, Mustafa Ali PAS menegaskan tidak akan ada perbincangan mengenai Kerajaan Perpaduan tanpa kerjasama dengan DAP dan PKR. Beliau menjelaskan demikian ketika sidang media pagi tadi, bagi menjawab kenyataan dan tawaran Najib berhubung isu Kerajaan Perpaduan semalam.

Dalam Sidang media yang diadakan di Pejabat Agung PAS jalan Raja Laut itu, Mustafa menjelaskan bahawa perjuangan PAS yang berpaksikan Islam tidak akan lari daripada Islam apabila bercakap soal perpaduan.

"Jadi sebab itulah kita bercakap PAS for All, kerana perjuangan PAS ini inklusif, bermakna memperjuangkan semua orang" kata beliau.Beliau juga berkata bahawa PAS tidak akan mengkhianati janji yang telah dibuat bersama-sama dengan DAP dan PKR kerana ia lari dari prinsip asas perjuangan Islam."Jadi oleh kerana itu kalau Najib bercakap tentang Unity Government, dia tidak boleh bercakap hanya dengan PAS. Dia mesti bersedia untuk bercakap dengan PKR dengan DAP yang menjadi rakan persefahaman dalam politik malaysia hari ini. Jadi ini yang perlu najib ataupun Umno BN memahami." tegas mustafa.

Menurut beliau, sekiranya Najib tidak mahu melibatkan DAP dan PKR, maka PAS tidak bersedia berbincang dengan UMNO dalam konteks Kerajaan Perpaduan.Beliau berkata bahawa Unity Government berbeza dengan konsep "enggagement" yang juga menjadi pendekatan PAS. PAS bersedia berbincang apa-apa isu dengan kerajaan walaupun tidak disertai oleh DAP dan PKR.

"Sebab kita juga kena memahami antara kita ada perbezaan pandangan dan pendirian dalam isu-isu tertentu. Misalnya soal nak bawak balik Chin peng" "PKR dan DAP setuju. Tetapi PAS tidak setuju. Ini contoh dalam isu yang kita berbeza. Apa sebab, bukan masalah Chin Peng cina atau india, ini masalah perjuangan dia yang telah dijelaskan oleh Mursyidul AM ketika dulu," tambah beliau.

Turut hadir sidang media, Ketua Penerangan PAS, Ustaz Idris Ahmad, setiausaha akhbar presiden, Roslan Shahir, penolong setiausaha jabatan pilihanraya pas, Tuan Syed Mohammad dan setiausaha kerja PAS Pusat, Ustaz Mohamad Khairul.

[http://www.pas.org.my/index.php?option=com_content&task=view&id=2326&Itemid=1]

5 Secrets to Preserve Your Eyesight

More than ever we are using our eyes to stare at small type and images on computer screens, televisions, and cellphones—a modern trend that leads to eye fatigue and an increase in age-related eye problems. But diminished eyesight does not have to be an inevitable part of living long. Use these 5 secrets to promote and preserve the health of your eyes.

1. A juice to brighten your eyesight



An age-old Chinese folk remedy for clearing the vision is a blended juice made from celery, peppermint, and Chinese parsley. Research has caught up with this wisdom, and we now know that luteolin, an antioxidant bioflavonoid found in these three ingredients, has been found to provide the best protection of cell DNA from radiation. Some evidence shows that luteolin helps protect the eye from UV radiation damage, as well as from glycation, a process in which sticky sugar molecules bind up protein, potentially damaging the retina. Luteolin also promotes healthy blood sugar levels and regulates insulin sensitivity. Blend together celery, peppermint, and Chinese parsley in a blender with a little water or a juicer. Drink this fresh juice daily to see well into the future!


2. Eat for eye health

Let nature help you maintain vision health with its bounty of beneficial foods for eyesight. Spinach is full of lutein and zeaxanthin, antioxidants that protect your retina from the macular degeneration that comes with age. Don't forget: fat increases lutein absorption, so remember to sauté your spinach in a little olive oil. (More leafy greens for a long life.) Other lutein and zeaxanthin vegetables include spinach, kale, turnip greens, collards, mustard greens, squash, green peas, broccoli, pumpkin, and corn. Chlorophyll-rich algae like spirulina, chlorella, and blue-green algae possess nutrients that are beneficial for the eyes. Carrots, loaded with vitamin A and beta-carotene, are also a great help to your eyes. Bilberry, a cousin of blueberry, boosts blood flow to eye nerves and is also rich in antioxidants. Goji berry is used to strengthen the eyesight, so snack on them in between meals.


3. Stay hydrated
Proper hydration is essential for good eye function. So drink filtered water regularly to stay hydrated. A slow and regular intake of water creates a constant supply of water to lubricate and nourish our eyes. Drink 8 glasses of water every day.


4. Eye exercises to fight floaters

These simple exercises improve and maintain good vision and may also get rid of those pesky floaters in your eyes.
 Rub your palms together to create heat, and then place them against your eyes for five seconds. Repeat this three times.
 Roll your eyes in circles, starting at the top and slowly circling 10 times clockwise and 10 times counterclockwise.
 Hold a pen at arm's length, focus your eyes on it, and slowly bring the pen closer until it's about six inches away from your nose. Then slowly move it back, keeping your eyes focused on the pen, 10 times in all.
 Using your thumb knuckles, massage your temples in small circles, 20 times in one direction and 20 in the other. Repeat the same actions above the mid-point of the eyebrows at the forehead, then below the eyes on both sides of the bridge of the nose.
 Take a nap on the job! Put your head back, close your eyes, and relax for three minutes.
After a month you will notice an improvement in vision and a decrease in floaters. Try to do these exercises first thing in the morning, just before bed, or whenever your eyes feel tired, like after computer use. Make sure your hands are clean and that you are relaxed. The key to progress is daily practice, so make it a habit! Additionally, take care of your eyes by wearing UV-protective sunglasses.

5. Instant eye remedies

Try these dietary and herbal remedies for overall eye health:
 To nourish your eyes, follow Popeye's lead. Boil 4 ounces of fresh spinach in 4 cups of water. Drink this spinach tea daily to give vital nourishment to your eyes.
 Grape seed extract (OPC) and bilberry extracts contain potent antioxidants for eye health.
 Taking ginkgo on a daily basis has been shown to improve circulation to the eyes. Find it in a health food store.
 When your eyes feel tired, lie down and place slices of cucumber on your eyelids to soothe the eyes and restore moisture.
 As a general rule of thumb, eye exams should be done once every 2 to 4 years for everyone under age 40 and once every 2 years after. This way, you can detect issues before they become severe.

[http://health.yahoo.com/experts/drmao/18910/5-secrets-to-preserve-your-eyesight/]

Monday, June 15, 2009

Unity

If the enemy captures a single Muslim, it becomes wajib (obligatory) on every one who has the ability, to rush to their rescue (even without seeking anyone’s permission). It is apparent that it is compulsory on everyone, similar to the situation where the enemy invades our land. Moreover, saving our brothers is of a higher priority, as the sanctity of a Muslim is greater (than the sanctity of a State). - Ibn Hajar Al-Haithami Rahimahullah




Let us learn a lesson from the buffaloes

Sunday, June 14, 2009

Your Heart is the Pillar of Your Worship

"...the heart is the machine that drives all acts of worship. It is what moves the entire body! As long as the heart is alive, then the limbs will be alive, and the soul will open itself up to worship. However, if the heart becomes diseased, then worship will become too heavy on the soul, leading to it eventually disliking and hating - and we seek refuge with Allah from this - worship. Because of this, Allah - the Glorified and Exalted - said, regarding the prayer:


{"...and truly, it is extremely heavy and hard except on those who are submissive..."} [al-Baqarah; 45]

The prayer is heavy, because one's legs and hands are not what get up for the prayer. What gets up for the prayer are the heart and the soul.


{"Verily, the hypocrites seek to deceive Allah, but it is He Who deceives them. And when they stand up for the prayer, they stand with laziness and to be seen of men, and they do not remember Allah but little."} [an-Nisa'; 142]

Because of this, it is the heart that stands up for worship. The limbs are simply slaves of this heart, carrying out what it commands them. If the heart is alive, then the soul will be alive, and worship will become beloved and sweetened to the hearts and the souls, and they will open up for it.However, if the heart becomes diseased, then worship becomes too heavy on it. The heart is like the digestive system: right now, the most beloved thing to you is meat. However, if you develop an ulcer somewhere in your digestive system, then the meat - along with its fat and oil - becomes the most hated thing to it, since it is diseased. Sweets are also something that are beloved to the soul. For example, if you were fasting right now and were to break your fast on some desserts, then your soul would become satisfied with that, right? However, if one were to be stricken with diabetes, then he would not be able to handle these sugary foods, even if they were beloved to him. The heart is like this: it must be strong so that it can handle worship that is strong. The stronger your heart becomes, then throw as much worship upon it as you wish. You would get up to pray at night, and you would cherish this prayer and consider sleep to be your enemy:


{"Their sides forsake their beds, to invoke their Lord in fear and hope..."} [as-Sajdah; 16]

He begins to forsake it because an enmity develops between him and his bed. He prays behind the imam, and he says to himself: "If only he would make the prayer longer," so that he would increase in his opening up to this worship, and his tasting of its sweetness.At times, I would pray a normal prayer with the people behind me, so I would elongate the prayer. The youth would then come to me and say (the hadith): "Whoever leads the people in prayer should go easy on them," - the youth! And there was an old man behind me who was between 90 and 100 years of age - his face filled with light - and he would say to me: "Keep making the prayer long and do not answer them." A man of 90 years getting pleasure out of a long prayer, and a youth of 20, who probably practices karate and judo, cannot handle the same prayer. Why?If he went to the soccer field and spent two hours playing there without becoming bored, then why would he become bored from hearing the Qur'an for five minutes? The difference between a short prayer and a long prayer is simply five minutes, so why does he become bored from these five minutes of Qur'an, yet he does not become bored from two hours of soccer? Why does he not get bored from standing for two hours staring at an inflated piece of leather, his heart attached to it?Because, what stands up to pray is the heart, and what stands up for sports are simply the body and muscles."

[From a lecture given by 'Abdullah 'Azzam on June 15, 1988 entitled 'The True Preparation,' found in the collection 'at-Tarbiyyah al-Jihadiyyah wal-Bina''; 1/220]

Friday, June 12, 2009

Redah Redang:Maghi Pakat Jale-jale

Hari Yang Pertama

Ahad,7 Jun 2009







Sebelum berangkat ke Pulau Redang,dalam pukul 6.45 pagi,kami di'jemput' untuk menaiki feri yang boring serta pening.(haha).Tapi keboringan tu hilang bila saya 'menemui' pelangi yang indah yang jarang saya tengok dari mata telinga dan kepala saya.(macam orang jakun plak tak pernah tengok pelangi).Subhanallah!



Perjalanan dari jeti Kuala Terengganu yakni dari jeti di Dataran Syahbandar ke Pulau redang atau dikenali sebagai Pulau Umno (akhi typeace yang kata,hehe) mengambil masa selama 1 jam 15 minit.Memang bosan gila dok kat dalam feri,ditambah lagi dengan kepadatan golongan-golongan same spesies with me (org cina la).Melayu? Ada la satu famili je.Itupun tak ramai.Lebih-lebih lagi orang Terengganu.Maghi pakat malas-malas pi jalejale (loghat ganu).haa,ni ayornya.Jernih gile kan? kalau yang warna biru gelap gelita tu maknanya dalam le tuh(dalam siot).Kalau yang warna biru muda skit tu,dalam sikit je(itupun dalam gak,dalam 15-20 meter,ada berani ka kome?)




Haa,ni la Redang Reef Resort,tempat kami sekeluarga 'membuta'.hehe.Kat Redang ni takda jeti,jadi,kami kena lah naik lagi satu feri kecil yang menghubungkan ke daratan Pulau Redang.Ada pulak seorang cina(bukan famili saya) kata macam ni,sebab jakun:Wow,so fantastic!* Aik? Pe benda yang fantasticnye? Saya raso biasa je.haha.Takpe,orang jakun biarlah.


Ni pula biawak yang mengiringi kami ke resort 4.5 stars yang tak best tu.Sebab harga mahal gila,satu malam lebih kurang RM 300+ la.



nuisza bergambor.tak habis-habis.








Tengoklah kekuasaan Yang Maha Esa.Indah dan permai.subhanallah Maha Suci Allah yang menjadikan langit dan bumi.Tuhan Sekalian Alam.

Hari Yang Kedua

Isnin,8 Jun 2009


letihan dek mandi berjam-jam.Habis aku jadi hitam!hehe



Adik-beradik nuisza yang jakun macam tak pernah mandi kat laut pulok.







Ni waktu time snorkelling pada hari kedua.Alhamdulillah memang best dapat tengok batu karang yang comel-comel dengan ikan Nemo yang poyo sebab lapar nak makan roti.Tapi saya rasa rugi sebab tak loan camera yang boleh hidup kat dalam air.Kalau tak,kome boleh tengok spesis ikan yang poyo tu.Hehe



Ni nuisza berada di Taman Marin,yakni Taman Laut yang dipelihara oleh kerajaan untuk membasmi kemusnahan batu karang.Kat sini takda Ikan Jerung yang gila tu.Banyak batu karang,ikan-ikan dengan penyu.Kome nak tahu tak,kalo kome terambil batu karang,kome boleh didenda oleh kerajaan sebanyak RM 20 000! Haha.(Duit ni boleh buat jalan-jalan makan angin,khususnya ke Mesir ke, :) )



Nuisza yang nampak keletihan.Penat siot bersnorkelling berjam-jam.Letih bangat!



Pantai yang memutih.Pasir yang putih.Eh,jap.Kome nak tahu tak kenapa pasir kat sini(kat redang la mane lagi) halus-halus? Sebenarnya pasir ni datang dari batu karang yang telah reput lama dahulu.Subhanallah! memang halus.Dah la putih.Memang berbeza pasir kat pantai Desaru dengan Pangkor.Anda tak percaya? datang la sini baru boleh taw!

Hari Yang Terakhir

8 Jun 2009



Hari yang terakhir.Sempat bergambor kat depan resort.Ni je la holiday untuk tahun 2009 ni kot.Ataupun holiday yang terakhir untuk aku disini? Sedihnya.huhu