Wednesday, May 13, 2009

MB Perak:Mahkamah Allah Paling Adil

SIAPA yang sepatutnya mengisi jawatan sebagai Menteri Besar Perak sudah menjadi 'drama' paling mahal di dalam negara. Yang pasti, pengkaji sejarah sukar menulis buku sejarah KBSM (Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah) untuk sukatan pelajaran sepuluh atau dua puluh tahun akan datang.

Apa yang lebih utama, keputusan Mahkamah Persekutuan atau Mahkamah Rayuan hanyalah mahkamah dunia. Mahkamah Allah SWT yang Maha Menentukan segalanya.

Dalam Islam, Allah menjelaskan di dalam Surah Al-Maidah ayat 44 maksudnya:

"Barangsiapa yang tidak memerintah dengan apa yang Allah turunkan, mereka adalah orang yang kafir."

Allah SWT jelaskan lagi dalam ayat ke 45,

"Barangsiapa yang tidak memerintah dengan apa yang Allah turunkan, mereka adalah orang yang zalim."

Allah SWT jelaskan lagi dalam ayat ke 47,

"Barangsiapa yang tidak memerintah dengan apa yang Allah turunkan, mereka adalah orang fasiq."

Di dalam uslub bahasa Arab, sekiranya ta'kid (perintah menguatkan) berulang, ini adalah sesuatu perintah yang paling mahal. Mengapa di dalam Surah Al-Maidah ini, Allah SWT letakkan ayat berulang-ulang? Ya! Ini menunjukkan jawatan kepimpinan bukan sesuatu yang mudah.

Biarpun siapa yang memerintah dan menjadi ketua kepada kerajaan negeri Perak, tetapi yang lebih utama adalah pemerintah menjalankan tugas sebagai seorang khalifah Islam.

Tambahan :

1. Di dalam pengajian tahun akhir, matapelajaran feqah membahaskan berkenaan Hukuman Hudud. Ya! Sehingga kini, Malaysia belum melaksanakan hukuman hudud.

2. Rupa-rupanya, melaksanakan perintah hudud bukan sesuatu yang mudah. Ramai yang tidak mahu hukuman hudud, tetapi tahukah kalian bahawa proses menjatuhkan hukuman melalui sistem hudud adalah sesuatu yang amat teliti.

3. Hukum Allah itu Maha Adil. Allah tidak akan turunkan sesuatu hukum dengan mudah dan membebankan hamba-Nya.

Dari Akhi typeace (typeace.blogspot.com)

No comments:

Post a Comment