Monday, May 4, 2009

Minamata Disease

Penyakit Minamata kadang2 dikenali juga sebagai penyakit Chisso-Minamata dikalangan masyarakat Jepun.Penyakit ini merupakan sindrom neurologi(berkaitan saraf) dimana ia telah dikesan akibat daripada pengambilan 'keracunan merkuri'.

Aik? ada ke manusia makan merkuri?hehe
Sebenarnya takdak.Tapi ada.hehe

Sebenarnya ceritanya bermula begini:ia berlaku pada 1956 di Minamata(dimana penyakit ini telah dinamakan sempena bandar pertama yang berlaku disana).Ia dikesan daripada pengeluaran methyl merkuri yang bercampur dengan molekul air daripada Kilang Kimia Chisso Corporation,dimana ia telah melakukan kegiatannya dari 1932-1968.Sebenarnya selepas 1956 dimana pertama kalinya ia berlaku,banyak lagi tahun pon berlakunya wabak serius ni contoh dlm tahun 1964 dan 1965.Akibatnya,ramai jugak masyarakat nelayan Jepon ni ambil ikan-ikan daripada sungai Minamata yang tercemar tadi dan makan ikan yg tercemar,jadinya,kena la penyakit merkuri ni.

Hoho,merkuri ni merupakan satu bentuk heavy metal yang dimana ia tidak mempunyai kesan manfaat or benefit kepada sesuatu organisma,malah apabila sesuatu organisma(contoh manusia la senang cakap) ambek,ia akan terkumpul didalam badan dan mengakibatkan pelbagai penyakit yg akan menyerang.
Contoh2 simptomnya:
~otot yang lemah
~penglihatan mata kasar yang makin berkurangan (nak gerak2kan mata nnti akan rasa sakit)
~sakit sendi jika bercakap
~susah nak mendengar apa2

Allahuakbar!
tu tanda simptom yang kecik,belum lagi yang besar.Jikalau besar,contohnya:
~gila
~koma
~paralysis
~dan ape lagi,mati

huhu





metyl merkuri yang berbahaya kepada manusia

Kebiasaannya penyakit ini datang kat badan manusia ni melalui 'orang tengah'
,ikan la,sapa lagi.huhu
Ia penyakit yang xkan merebak keatas orang lain,seperti selsema babi wabak yang merebak melalui udara dan bersin.

Tiada penawar yang ditemui utk melawan penyakit ni sebenarnya.jadinya,dari 1956-2001,kerana penyakit ini berterusan,seramai 1784 telah mati.

Itulah serba sedikit cerita deme untuk kome.

Kalau nak banyak lagi,sila open ni http://en.wikipedia.org/wiki/Minamata_disease

Sekian.(nuisza)

No comments:

Post a Comment