Saturday, June 20, 2009

UMS:Geologi

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah,syukur ke hadrat Ilahi yang Maha Mengetahui tiap-tiap sesuatu.

Tanggal 28 Jun 2009 adalah detik masa yang di nanti-nantikan oleh semua pelajar Matrikulasi,STPM mahupun lepasan diploma yang bakal mengecapi kebahagiaan pembelajaran di institusi yang menjadi pilihan masing-masing.


Tetapi bagi saya,semua pilihan ini adalah antara pilihan yang paling bagus memandangkan ramai sahabat saya mendapat apa yang mereka pilih.


Ada yang dapat Engineering,Medicine,Biotechnology dan macam2 la.
Saya pula dapat Ijazah Sarjana Muda Geologi yang memakan masa selama 3 tahun sahaja.

Alhamdulillah,jika di lihatkan,kerja khusus untuk bidang Geologi ini amalah luas.

Selain itu,pembelajaran pun sangat tidak memberatkan seperti kos-kos lain. Akan
ttapi saya arus mengingat bahawa kata sahabat saya yang pernah belajar geologi di UMS 2-3 tahun yg lalu(sekarang sudah kerja di bawah naungan Petronas,kalo tengok gaji,fuyooo ...haha),first year memang senang untuk skor.Akan tetapi,second year dan third year akan mula rasa susah sedikit.


nampak macam susah ke?entahla.



Jika kita lihat pada sahabat saya yang saya maksudkan(namanya Ali,bapanya Melayu yang berkahwin dengan ibunya yang warga Italy,kacukan la ni),jika ijazah itu atas 3.0 , berkemungkinan senang untuk dapat kerja adalah sangat tinggi(insya-Allah).

*Dia dulu pon tak minat belajar Geologi,tapi lama-kelamaan minat itu timbul dalam diri dia*

Pasal kerja,insya-Allah boleh dapat.Banyak tempat boleh dinilai.Seperti di Ipoh,Perak,kita dapati ada dua Jabatan yang sesuai,iaitu JAbatan Kimia dan Jabatan Mineral Sains dan Geosains.


Sebenarnya banyak lagi cabang-cabang mengenai Geologi.geology ni banyak belajar berkaitan benda-benda fizikal dan tidak menggunakan fizik.Maknanya di sini,takda kira mengira la macam orang engineer(hehe).lagipon banyak belajar pasal muka bumi dan batu-batan.(so,saya lepas ni kena berkawan dengan batu-batu la maknanya?hehe)

~Geological mapping
~Bio Geochemistry
~Geomicrobiology
~Paleontology
~Glaciology
Antara bidang kerja yang ditawarkan.


lawa kan? Mai la datang Sabah!




Thursday, June 18, 2009

5 Kunci Rahsia

Dari Ibnu Umar r.a, dari Nabi SAW baginda bersabda:”Lima kunci perkara ghaib, tidak mengetahuinya melainkan Allah iaitu: 1) Tiada mengetahui apa yang tersimpan di dalam rahim (kandungan perempuan) melainkan Allah. 2) Tiada yang mengetahui apa yang akan terjadi esok hari melainkan Allah. 3) Tiada seorangpun yang mengetahui bila waktunya hujan akan turun melainkan Allah. 4) Tiada seorangpun mengetahui di negeri mana dia akan mati melainkan Allah 5) Tiada yang mengetahui bila kiamat akan terjadi melainkan Allah.
(Bukhari)

Huraian

Pemilik ilmu itu adalah Allah SWT. Tiada sesuatupun yang luput dari pengetahuan-Nya, yang nampak mahu pun yang tersembunyi di mana manusia dan makhluk lainnya tidak diberi ilmu oleh Allah SWT melainkan hanya sedikit sahaja. Ilmu manusia jika dibandingkan dengan ilmu Allah ibarat setitik air dalam lautan.




Firman Allah yang bermaksud:” "Katakanlah : kalau sekiranya lautan menjadi tinta untuk (menulis) kalimat-kalimat Tuhanku, sungguh habislah lautan itu sebelum habis (ditulis) kalimat-kalimat Tuhanku meskipun Kami datangkan lagi dengan lautan yang sebanding dengannya sebagai bantuan." (al-Kahfi :109)


Walaupun kita dianggap hebat oleh masyarakat,sama ada hebat dalam pelbagai bidang khususnya dalam bidang sains dan teknologi yang canggih,namun,manusia tetap tidak dapat nak mentafsirkan 5 kunci rahsia dimana Allah SWT sahaja yang Maha Mengetahui mengenainya.


Dari Aisyah r.a katanya:”Sesiapa yang menceritakan kepada engkau bahawa Muhammad melihat Tuhannya, sesungguhnya orang itu dusta kerana Allah mengatakan:’Pemandangan tidak sampai kepada-Nya”. Dan sesiapa yang menceritakan kepada engkau bahawa Muhammad mengetahui hal yang ghaib, sesungguhnya orang itu dusta kerana Tuhan mengatakan:”Tiada mengetahui hal yang ghaib melainkan Allah.” (Muslim)



Sesungguhnya segala yang sabit wujudnya di alam maya ini adalah lebih luas daripada apa yang dapat dicapai dengan pancaindera mahupun peralatan canggih ciptaan manusia. Demikian fahaman akal manusia yang pendek dan terbatas. Dengan itu ternyata bahawa sebarang usaha untuk mengetahui perkara-perkara yang ghaib dengan jalan akal yang tenaganya terhad dengan batasan-batasan hidup di bumi ini semata-mata, adalah suatu usaha yang sia-sia, yang sudah tentu akan menemui kegagalan. Tenaga akal yang dikurniakan Allah kepada manusia sebenarnya ialah untuk menjalankan tugas mengatur kehidupan dalam alam ini dengan cara memerhati, mengkaji dan mengambil kesimpulan untuk mencapai kemakmuran dan kemakmuran hidup di dunia dan akhirat, bukan digunakan pada perkara-perkara yang tidak dapat dikuasainya yang akhirnya menyebabkan berlakunya kesesatan.

Wallahu'alamu bissawab.


Pe Cer PAS?

KUALA LUMPUR, 17 Jun - Setiusaha Agung, Mustafa Ali PAS menegaskan tidak akan ada perbincangan mengenai Kerajaan Perpaduan tanpa kerjasama dengan DAP dan PKR. Beliau menjelaskan demikian ketika sidang media pagi tadi, bagi menjawab kenyataan dan tawaran Najib berhubung isu Kerajaan Perpaduan semalam.

Dalam Sidang media yang diadakan di Pejabat Agung PAS jalan Raja Laut itu, Mustafa menjelaskan bahawa perjuangan PAS yang berpaksikan Islam tidak akan lari daripada Islam apabila bercakap soal perpaduan.

"Jadi sebab itulah kita bercakap PAS for All, kerana perjuangan PAS ini inklusif, bermakna memperjuangkan semua orang" kata beliau.Beliau juga berkata bahawa PAS tidak akan mengkhianati janji yang telah dibuat bersama-sama dengan DAP dan PKR kerana ia lari dari prinsip asas perjuangan Islam."Jadi oleh kerana itu kalau Najib bercakap tentang Unity Government, dia tidak boleh bercakap hanya dengan PAS. Dia mesti bersedia untuk bercakap dengan PKR dengan DAP yang menjadi rakan persefahaman dalam politik malaysia hari ini. Jadi ini yang perlu najib ataupun Umno BN memahami." tegas mustafa.

Menurut beliau, sekiranya Najib tidak mahu melibatkan DAP dan PKR, maka PAS tidak bersedia berbincang dengan UMNO dalam konteks Kerajaan Perpaduan.Beliau berkata bahawa Unity Government berbeza dengan konsep "enggagement" yang juga menjadi pendekatan PAS. PAS bersedia berbincang apa-apa isu dengan kerajaan walaupun tidak disertai oleh DAP dan PKR.

"Sebab kita juga kena memahami antara kita ada perbezaan pandangan dan pendirian dalam isu-isu tertentu. Misalnya soal nak bawak balik Chin peng" "PKR dan DAP setuju. Tetapi PAS tidak setuju. Ini contoh dalam isu yang kita berbeza. Apa sebab, bukan masalah Chin Peng cina atau india, ini masalah perjuangan dia yang telah dijelaskan oleh Mursyidul AM ketika dulu," tambah beliau.

Turut hadir sidang media, Ketua Penerangan PAS, Ustaz Idris Ahmad, setiausaha akhbar presiden, Roslan Shahir, penolong setiausaha jabatan pilihanraya pas, Tuan Syed Mohammad dan setiausaha kerja PAS Pusat, Ustaz Mohamad Khairul.

[http://www.pas.org.my/index.php?option=com_content&task=view&id=2326&Itemid=1]

5 Secrets to Preserve Your Eyesight

More than ever we are using our eyes to stare at small type and images on computer screens, televisions, and cellphones—a modern trend that leads to eye fatigue and an increase in age-related eye problems. But diminished eyesight does not have to be an inevitable part of living long. Use these 5 secrets to promote and preserve the health of your eyes.

1. A juice to brighten your eyesight



An age-old Chinese folk remedy for clearing the vision is a blended juice made from celery, peppermint, and Chinese parsley. Research has caught up with this wisdom, and we now know that luteolin, an antioxidant bioflavonoid found in these three ingredients, has been found to provide the best protection of cell DNA from radiation. Some evidence shows that luteolin helps protect the eye from UV radiation damage, as well as from glycation, a process in which sticky sugar molecules bind up protein, potentially damaging the retina. Luteolin also promotes healthy blood sugar levels and regulates insulin sensitivity. Blend together celery, peppermint, and Chinese parsley in a blender with a little water or a juicer. Drink this fresh juice daily to see well into the future!


2. Eat for eye health

Let nature help you maintain vision health with its bounty of beneficial foods for eyesight. Spinach is full of lutein and zeaxanthin, antioxidants that protect your retina from the macular degeneration that comes with age. Don't forget: fat increases lutein absorption, so remember to sauté your spinach in a little olive oil. (More leafy greens for a long life.) Other lutein and zeaxanthin vegetables include spinach, kale, turnip greens, collards, mustard greens, squash, green peas, broccoli, pumpkin, and corn. Chlorophyll-rich algae like spirulina, chlorella, and blue-green algae possess nutrients that are beneficial for the eyes. Carrots, loaded with vitamin A and beta-carotene, are also a great help to your eyes. Bilberry, a cousin of blueberry, boosts blood flow to eye nerves and is also rich in antioxidants. Goji berry is used to strengthen the eyesight, so snack on them in between meals.


3. Stay hydrated
Proper hydration is essential for good eye function. So drink filtered water regularly to stay hydrated. A slow and regular intake of water creates a constant supply of water to lubricate and nourish our eyes. Drink 8 glasses of water every day.


4. Eye exercises to fight floaters

These simple exercises improve and maintain good vision and may also get rid of those pesky floaters in your eyes.
 Rub your palms together to create heat, and then place them against your eyes for five seconds. Repeat this three times.
 Roll your eyes in circles, starting at the top and slowly circling 10 times clockwise and 10 times counterclockwise.
 Hold a pen at arm's length, focus your eyes on it, and slowly bring the pen closer until it's about six inches away from your nose. Then slowly move it back, keeping your eyes focused on the pen, 10 times in all.
 Using your thumb knuckles, massage your temples in small circles, 20 times in one direction and 20 in the other. Repeat the same actions above the mid-point of the eyebrows at the forehead, then below the eyes on both sides of the bridge of the nose.
 Take a nap on the job! Put your head back, close your eyes, and relax for three minutes.
After a month you will notice an improvement in vision and a decrease in floaters. Try to do these exercises first thing in the morning, just before bed, or whenever your eyes feel tired, like after computer use. Make sure your hands are clean and that you are relaxed. The key to progress is daily practice, so make it a habit! Additionally, take care of your eyes by wearing UV-protective sunglasses.

5. Instant eye remedies

Try these dietary and herbal remedies for overall eye health:
 To nourish your eyes, follow Popeye's lead. Boil 4 ounces of fresh spinach in 4 cups of water. Drink this spinach tea daily to give vital nourishment to your eyes.
 Grape seed extract (OPC) and bilberry extracts contain potent antioxidants for eye health.
 Taking ginkgo on a daily basis has been shown to improve circulation to the eyes. Find it in a health food store.
 When your eyes feel tired, lie down and place slices of cucumber on your eyelids to soothe the eyes and restore moisture.
 As a general rule of thumb, eye exams should be done once every 2 to 4 years for everyone under age 40 and once every 2 years after. This way, you can detect issues before they become severe.

[http://health.yahoo.com/experts/drmao/18910/5-secrets-to-preserve-your-eyesight/]

Monday, June 15, 2009

Unity

If the enemy captures a single Muslim, it becomes wajib (obligatory) on every one who has the ability, to rush to their rescue (even without seeking anyone’s permission). It is apparent that it is compulsory on everyone, similar to the situation where the enemy invades our land. Moreover, saving our brothers is of a higher priority, as the sanctity of a Muslim is greater (than the sanctity of a State). - Ibn Hajar Al-Haithami Rahimahullah




Let us learn a lesson from the buffaloes

Sunday, June 14, 2009

Your Heart is the Pillar of Your Worship

"...the heart is the machine that drives all acts of worship. It is what moves the entire body! As long as the heart is alive, then the limbs will be alive, and the soul will open itself up to worship. However, if the heart becomes diseased, then worship will become too heavy on the soul, leading to it eventually disliking and hating - and we seek refuge with Allah from this - worship. Because of this, Allah - the Glorified and Exalted - said, regarding the prayer:


{"...and truly, it is extremely heavy and hard except on those who are submissive..."} [al-Baqarah; 45]

The prayer is heavy, because one's legs and hands are not what get up for the prayer. What gets up for the prayer are the heart and the soul.


{"Verily, the hypocrites seek to deceive Allah, but it is He Who deceives them. And when they stand up for the prayer, they stand with laziness and to be seen of men, and they do not remember Allah but little."} [an-Nisa'; 142]

Because of this, it is the heart that stands up for worship. The limbs are simply slaves of this heart, carrying out what it commands them. If the heart is alive, then the soul will be alive, and worship will become beloved and sweetened to the hearts and the souls, and they will open up for it.However, if the heart becomes diseased, then worship becomes too heavy on it. The heart is like the digestive system: right now, the most beloved thing to you is meat. However, if you develop an ulcer somewhere in your digestive system, then the meat - along with its fat and oil - becomes the most hated thing to it, since it is diseased. Sweets are also something that are beloved to the soul. For example, if you were fasting right now and were to break your fast on some desserts, then your soul would become satisfied with that, right? However, if one were to be stricken with diabetes, then he would not be able to handle these sugary foods, even if they were beloved to him. The heart is like this: it must be strong so that it can handle worship that is strong. The stronger your heart becomes, then throw as much worship upon it as you wish. You would get up to pray at night, and you would cherish this prayer and consider sleep to be your enemy:


{"Their sides forsake their beds, to invoke their Lord in fear and hope..."} [as-Sajdah; 16]

He begins to forsake it because an enmity develops between him and his bed. He prays behind the imam, and he says to himself: "If only he would make the prayer longer," so that he would increase in his opening up to this worship, and his tasting of its sweetness.At times, I would pray a normal prayer with the people behind me, so I would elongate the prayer. The youth would then come to me and say (the hadith): "Whoever leads the people in prayer should go easy on them," - the youth! And there was an old man behind me who was between 90 and 100 years of age - his face filled with light - and he would say to me: "Keep making the prayer long and do not answer them." A man of 90 years getting pleasure out of a long prayer, and a youth of 20, who probably practices karate and judo, cannot handle the same prayer. Why?If he went to the soccer field and spent two hours playing there without becoming bored, then why would he become bored from hearing the Qur'an for five minutes? The difference between a short prayer and a long prayer is simply five minutes, so why does he become bored from these five minutes of Qur'an, yet he does not become bored from two hours of soccer? Why does he not get bored from standing for two hours staring at an inflated piece of leather, his heart attached to it?Because, what stands up to pray is the heart, and what stands up for sports are simply the body and muscles."

[From a lecture given by 'Abdullah 'Azzam on June 15, 1988 entitled 'The True Preparation,' found in the collection 'at-Tarbiyyah al-Jihadiyyah wal-Bina''; 1/220]

Friday, June 12, 2009

Redah Redang:Maghi Pakat Jale-jale

Hari Yang Pertama

Ahad,7 Jun 2009







Sebelum berangkat ke Pulau Redang,dalam pukul 6.45 pagi,kami di'jemput' untuk menaiki feri yang boring serta pening.(haha).Tapi keboringan tu hilang bila saya 'menemui' pelangi yang indah yang jarang saya tengok dari mata telinga dan kepala saya.(macam orang jakun plak tak pernah tengok pelangi).Subhanallah!



Perjalanan dari jeti Kuala Terengganu yakni dari jeti di Dataran Syahbandar ke Pulau redang atau dikenali sebagai Pulau Umno (akhi typeace yang kata,hehe) mengambil masa selama 1 jam 15 minit.Memang bosan gila dok kat dalam feri,ditambah lagi dengan kepadatan golongan-golongan same spesies with me (org cina la).Melayu? Ada la satu famili je.Itupun tak ramai.Lebih-lebih lagi orang Terengganu.Maghi pakat malas-malas pi jalejale (loghat ganu).haa,ni ayornya.Jernih gile kan? kalau yang warna biru gelap gelita tu maknanya dalam le tuh(dalam siot).Kalau yang warna biru muda skit tu,dalam sikit je(itupun dalam gak,dalam 15-20 meter,ada berani ka kome?)




Haa,ni la Redang Reef Resort,tempat kami sekeluarga 'membuta'.hehe.Kat Redang ni takda jeti,jadi,kami kena lah naik lagi satu feri kecil yang menghubungkan ke daratan Pulau Redang.Ada pulak seorang cina(bukan famili saya) kata macam ni,sebab jakun:Wow,so fantastic!* Aik? Pe benda yang fantasticnye? Saya raso biasa je.haha.Takpe,orang jakun biarlah.


Ni pula biawak yang mengiringi kami ke resort 4.5 stars yang tak best tu.Sebab harga mahal gila,satu malam lebih kurang RM 300+ la.



nuisza bergambor.tak habis-habis.








Tengoklah kekuasaan Yang Maha Esa.Indah dan permai.subhanallah Maha Suci Allah yang menjadikan langit dan bumi.Tuhan Sekalian Alam.

Hari Yang Kedua

Isnin,8 Jun 2009


letihan dek mandi berjam-jam.Habis aku jadi hitam!hehe



Adik-beradik nuisza yang jakun macam tak pernah mandi kat laut pulok.







Ni waktu time snorkelling pada hari kedua.Alhamdulillah memang best dapat tengok batu karang yang comel-comel dengan ikan Nemo yang poyo sebab lapar nak makan roti.Tapi saya rasa rugi sebab tak loan camera yang boleh hidup kat dalam air.Kalau tak,kome boleh tengok spesis ikan yang poyo tu.Hehe



Ni nuisza berada di Taman Marin,yakni Taman Laut yang dipelihara oleh kerajaan untuk membasmi kemusnahan batu karang.Kat sini takda Ikan Jerung yang gila tu.Banyak batu karang,ikan-ikan dengan penyu.Kome nak tahu tak,kalo kome terambil batu karang,kome boleh didenda oleh kerajaan sebanyak RM 20 000! Haha.(Duit ni boleh buat jalan-jalan makan angin,khususnya ke Mesir ke, :) )



Nuisza yang nampak keletihan.Penat siot bersnorkelling berjam-jam.Letih bangat!



Pantai yang memutih.Pasir yang putih.Eh,jap.Kome nak tahu tak kenapa pasir kat sini(kat redang la mane lagi) halus-halus? Sebenarnya pasir ni datang dari batu karang yang telah reput lama dahulu.Subhanallah! memang halus.Dah la putih.Memang berbeza pasir kat pantai Desaru dengan Pangkor.Anda tak percaya? datang la sini baru boleh taw!

Hari Yang Terakhir

8 Jun 2009



Hari yang terakhir.Sempat bergambor kat depan resort.Ni je la holiday untuk tahun 2009 ni kot.Ataupun holiday yang terakhir untuk aku disini? Sedihnya.huhu

Akhirnya Subash memeluk Islam



M. Subash. - foto THE STAR oleh AZMAN GHANI


SEBELUM bergelar saudara baru, pengarah M. Subash atau nama Islamnya, Manaan
Subash memang sudah lama meminati ajaran Islam yang dianggapnya cukup indah.

Keinginannya untuk mempelajari tentang Islam semakin membuak-buak apabila dia bertemu dengan seorang pengurut tradisional, Ustaz Ibrahim Mat Isa yang mengubati sakit belakang yang dialaminya sejak tahun lalu.

Ketika itu, Subash sering mendapat nasihat, bimbingan dan ceramah agama setiap kali dia berurut lebih sejam dengan ustaz yang cacat penglihatan itu.

Akhirnya, tanggal 15 Disember lalu, Subash memeluk Islam. Walaupun ahli-ahli keluarga menentang pada awalnya, tetapi setelah melihat kesungguhan Subash, mereka akhirnya merestui kehendak murninya itu.

"Kehidupan saya berasa lebih tenang, fokus dan terarah selepas saya memeluk Islam. Saya memilih agama Islam kerana ia menganjurkan konsep Yang Esa," katanya selepas majlis pratonton filem Jomlah C.I.U.M di sini, semalam.

Filem ini mengisahkan usaha seorang ustaz buta untuk membina sebuah surau untuk membawa golongan muda-mudi yang sesat ke jalan yang diredhai Allah.

Ustaz yang menghadapi masalah kewangan berasa terharu apabila mengetahui sami Buddha (Mannaan Subash) dan rahib Kristian (aktres Kenchana Devi) sanggup menolongnya untuk membina surau tersebut.

Menariknya, watak ustaz buta itu dipegang sendiri oleh Ustaz Ibrahim setelah Subash sendiri menawarkan watak itu kepadanya.

Ustaz Ibrahim Mat Isa


Sementara itu, Ustaz Ibrahim memberitahu, dia mengenali Subash apabila pelakon itu sering mendapat rawatan urutnya dan kagum dengan minatnya yang ingin mempelajari tentang Islam.

Katanya, selepas selesai menjalani rawatan, Subash akan menghabiskan masa berbincang mengenai Islam.

"Saya akan bercerita tentang Allah, Nabi Muhammad dan lain-lain kepadanya. Saya akan memberi banyak penjelasan jika dia mempunyai kekeliruan," katanya.

Ibrahim berkata, dia bersyukur kerana dapat menemani Subash ke Jabatan Agama Islam untuk mendaftarkan diri sebagai saudara baru, tahun lalu.