Saturday, June 20, 2009

UMS:Geologi

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah,syukur ke hadrat Ilahi yang Maha Mengetahui tiap-tiap sesuatu.

Tanggal 28 Jun 2009 adalah detik masa yang di nanti-nantikan oleh semua pelajar Matrikulasi,STPM mahupun lepasan diploma yang bakal mengecapi kebahagiaan pembelajaran di institusi yang menjadi pilihan masing-masing.


Tetapi bagi saya,semua pilihan ini adalah antara pilihan yang paling bagus memandangkan ramai sahabat saya mendapat apa yang mereka pilih.


Ada yang dapat Engineering,Medicine,Biotechnology dan macam2 la.
Saya pula dapat Ijazah Sarjana Muda Geologi yang memakan masa selama 3 tahun sahaja.

Alhamdulillah,jika di lihatkan,kerja khusus untuk bidang Geologi ini amalah luas.

Selain itu,pembelajaran pun sangat tidak memberatkan seperti kos-kos lain. Akan
ttapi saya arus mengingat bahawa kata sahabat saya yang pernah belajar geologi di UMS 2-3 tahun yg lalu(sekarang sudah kerja di bawah naungan Petronas,kalo tengok gaji,fuyooo ...haha),first year memang senang untuk skor.Akan tetapi,second year dan third year akan mula rasa susah sedikit.


nampak macam susah ke?entahla.



Jika kita lihat pada sahabat saya yang saya maksudkan(namanya Ali,bapanya Melayu yang berkahwin dengan ibunya yang warga Italy,kacukan la ni),jika ijazah itu atas 3.0 , berkemungkinan senang untuk dapat kerja adalah sangat tinggi(insya-Allah).

*Dia dulu pon tak minat belajar Geologi,tapi lama-kelamaan minat itu timbul dalam diri dia*

Pasal kerja,insya-Allah boleh dapat.Banyak tempat boleh dinilai.Seperti di Ipoh,Perak,kita dapati ada dua Jabatan yang sesuai,iaitu JAbatan Kimia dan Jabatan Mineral Sains dan Geosains.


Sebenarnya banyak lagi cabang-cabang mengenai Geologi.geology ni banyak belajar berkaitan benda-benda fizikal dan tidak menggunakan fizik.Maknanya di sini,takda kira mengira la macam orang engineer(hehe).lagipon banyak belajar pasal muka bumi dan batu-batan.(so,saya lepas ni kena berkawan dengan batu-batu la maknanya?hehe)

~Geological mapping
~Bio Geochemistry
~Geomicrobiology
~Paleontology
~Glaciology
Antara bidang kerja yang ditawarkan.


lawa kan? Mai la datang Sabah!




6 comments:

  1. Assalamualaikum. Sy budak matriks jga batch 2011/2012. Keputusan UPU baru kluar kelmarin and sy dpt geologi jugak dkat UMS. Boleh share tak subjek apa yg bakal2 sy study nnt?

    Terima kasih. :))

    ReplyDelete
  2. sy pn dapat geologi kat ums..senang x kalau perempuan macam sy nak dpt keje

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, nak tanya , awak dah graduate ke?

      Delete
  3. salam , saya nak tanya kalau dkt ums student boleh stay ke kat kolej sampai habis belajar? sebab ada dengar diaorang tk perlu cari rumah sewa

    ReplyDelete
  4. Yuran utk ums berapa bagi degree in geologi

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete